Aktywne Wpisy

✨️ Pomoc w wyborze imienia dla córki Ⓘ
Dodaję z Anonima, bo dawno temu wkleiłem pastę o serwerownii...
Pomóżcie mi z imieniem dla córki.
Wychowam jak swoją.
Imię
Dodaję z Anonima, bo dawno temu wkleiłem pastę o serwerownii...
Pomóżcie mi z imieniem dla córki.
Wychowam jak swoją.
Imię
Imię żeńskie na "S"
- Selena 14.7% (10)
- Salma 4.4% (3)
- Sława 39.7% (27)
- Stella 10.3% (7)
- Sofia 30.9% (21)

Sonny86 +299
źródło: temp_file783953995842758599
Pobierz

Mam nową #kia #niro. Jeżdżę regularnie, ale lokalnie - przejeżdżam tylko około 2,000 km w ciągu roku. Mam 7-letnią gwarancję Kia, wymagającą corocznych przeglądów w autoryzowanym serwisie. Przeglądy nieparzyste są olejowe i tańsze, przeglądy parzyste - mechaniczne i droższe. Pierwszy serwis (do roku i przy 2k km u mnie) kosztował mnie 900 zł. Drugi serwis (do dwóch lat i przy 4k km u mnie) ma kosztować mnie... około 2000 zł!
1. Czy przegląd teraz i tak wysoki koszt są faktycznie konieczne, czy ktoś próbuje zarobić na mojej ograniczonej wiedzy z zakresu motoryzacji?
2. Czy wystarczy coroczna wymiana podstawowego filtru w klimatyzacji, czy warto wydać kilka stówek na opcjonalny czynnik odgrzybiający, rekomendowany przez serwis? Czy jego pozostałości są potem obecne w klimatyzacji w znaczących stężenieach i śmierdzi/może przenikać do organizmu? Jestem dość wrażliwy na takie chemikalia (ale także i na pleśni). Samochód jest garażowany na zewnątrz.
3. W serwisie chcę zamontować sobie chlapacze + usunąć naklejkę z logo salonu, co po 2 latach pewnie będzie wymagało lekkiego polerowania lakieru w tym miejscu. Usunąć naklejkę w serwisie, czy już w salonie #detailing, gdzie planuję a) gruntowne mycie zewnątrz-wewnątrz, b) korekcję kilku zarysowań/odprysków, c) zabezpieczenie folią PPF w kluczowych miejscach d) ewentualnie woskowanie lakieru (podwozie już zabezpieczyłem)?
Nowa hybryda sprawdza się idealnie dla rodziny i przy regularnych, dużych zakupach, ale koszt przeglądów + pełnego ubezpieczenia (3000 zł/rok!) skłania mnie do zastanowienia się, czy zakup nówki nie był przesadą...
#pytanie #auto #auta #samochod #samochody #motoryzacja #serwis
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
źródło: z21940375IH,Klan
Pobierz@mirko_anonim: marketing, za naprawy z "gwarancji" sam sobie wcześniej zapłacisz drogimi przeglądami w ASO.
@mirko_anonim: Jasny gwint. Nowe auto do stania w garażu? Mam takie jedno co robię nim 5k rocznie. Używane, zajebiste, frajda z jazdy. Przez 3 lata, poza wymianą oleju i filtrów (kilka stówek), nie wydałem na niego ani złotówki. Po prostu, przy tym przebiegu nic się nie zużywa. Drugim, też używanym, robię 15k rocznie i też nie wymaga jakiegoś wkładu. Sprzedam zanim coś