Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Płacę za najem 2500. Odkładam miesięcznie 8.5k, czyli rocznie 100k. Przez 10 lat odłożę 1 MLN. Koszt najmu przez te lata to 10x12x2500= 300k. Gdybym wziął kredyt 1 MLN na 25 lat, marża banku 2% i średnia stopa procentowa przez ten okres byłaby przykładowo 3.5% to oddam bankowi 1.84 MLN. Czyli 840k - 300k = 510k do przodu.

Oczywiście powyższe przy założeniach, że przez te 10 lat odkładane pieniądze pracują i nie tracą przez inflację na rynku nieruchomości. Najem też przez te 10 lat może zdrożeć, ale ja też więcej zarabiam z każdym rokiem. Oczywiście taka akcja jak w 2023 że nieruchomości wzrosły o 20% może zburzyć powyższy plan, ale pomińmy chwilowo.

#nieruchomosci #najem #kredyt #hipoteka #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim średni Zwrot z mieszkania to jakieś 4-5%. Musisz zakładać że 25 lat mieszkania to jakbyś brał na kredyt. Oczywiście są lepsze inwestycje i da się faktycznie zrobić coś w stylu jak mówisz żeby się opłacało, ale trzeba dobrze selekcjonowac.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
niezawodny-pomysłodawca-20: Do obliczeń trzeba dodać TCO, zmianę wartości mieszkania, inflację. Przy obecnej nadpodaży (w mojej okolicy są dosłownie setki pustostanów) zmiana wartości raczej zadziała na niekorzyść zakupu. TCO jest paskudne, sam czynsz i ogrzewanie kosztują (to zapłacisz zawsze, czy na cudzym, czy własnym), a na przestrzeni lat mamy remonty, wymianę mebli i regularne naprawy (na najmie wali cię to, płaci właściciel), a z doświadczenia wiem, że mało kto to uwzględnia. Przy
  • Odpowiedz