Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie wiem co zrobić z własnością mieszkania, które mam zamiar kupić za kredyt hipoteczny. Moja żona nie pracuje, jestem jedynym żywicielem. Jesteśmy razem 7 lat, nie planujemy dzieci. Obecnie wynajmujemy, w przyszłości cała rata kredytu i czynsz również pokrywane byłyby moim dochodem.

Ostatnio czuję, że wszelkie problemy kwitowane są komentarzami na temat mojego braku zaradności, więc tracę wiarę, ale być może przesadzam i jestem za bardzo w swojej głowie... Nie chciałbym w przyszłości zostać z ręką w nocniku, stąd moje pytanie: czy wprowadzenie rozdzielności majątkowej byłoby dla mnie odpowiednim zabezpieczeniem w razie "W"?

#nieruchomosci #zwiazki #kiciochpyta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: razzor91

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Moja żona nie pracuje, jestem jedynym żywicielem. Jesteśmy razem 7 lat, nie planujemy dzieci.

Jest jakaś logiczna przyczyna czemu ona nie pracuje? Czym się zajmuje? xD

Obecnie wynajmujemy, w przyszłości cała rata kredytu i czynsz również pokrywane byłyby moim dochodem.

Ostatnio czuję, że wszelkie problemy kwitowane są komentarzami na temat mojego braku zaradnośc
  • Odpowiedz
zacznie być zaradna

@kasiknocheinmal: nigdy w całym swoim życiu nie widziałem czegoś takiego. Tzn. że człowiek niezaradny zaczął być zaradny. Nad wieloma cechami możemy pracować, wiele cech możemy rozwijać ale zaradność rozumiana jako zdolności adaptacyjne to jest chyba stałka
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Może idź po poradę do prawnika, zamiast na wykopie pisać.
Skąd wykop ma wiedzieć, czy to dla ciebie korzystne, czy nie? Czy przy rozdzielności, jeśli żony nie dopiszesz mieszkanie będzie twoje? Tak.
Czy ma to również inne implikacje prawne? Tak. ¯_(ツ)_/¯ Między innymi nie będziecie mogli wspólnie rozliczać podatków, co zależnie od tego jak bardzo wpadasz w drugi próg może nie być takie korzystne. Plus kwota wolna taka sobie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w sensie boisz się, że żona Cię zostawi i stracisz połowę majątku na który sam pracowałeś? To jeszcze nic, jeżeli nie macie dzieci, to w przypadku jej śmierci tę połowę dziedziczą jej rodzice/ rodzeństwo. Generalnie małżeństwo z kobietą, która ma dużo gorsze perspektywy, nie ma zamiaru pracować ani urodzić Ci dzieci, jest nierozsądne
  • Odpowiedz
Ja bym wolała jednak to ustosunkować prawnie. Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz, warto się zabezpieczyć, szczególnie, że droga osoba nie wykazuje chęci żeby cokolwiek dołożyć do wspólnego (a raczej tylko Twojego) budżetu. Miłość, miłością - ale pragmatyzm czasem bardzo przydaje się w życiu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Brzmi to jak bait ale odpowiem. Jak dla mnie to wygląda na to że żonka chce cię w----ć w kredyt tak by w czasie rozwodu z-----ć ci połowę nieruchomości. (a kredyt zostawić tobie). Rozdzielność to jest minimum co powinieneś w tej sytuacji zrobić.

• Odpowiedz