Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mireczki i mirabelki z #niedoczynnosctarczycy #hashimoto #zdrowie #medycyna proszę o podpowiedź, bo już nie wiem co robić że sobą...

Czy to mogą być objawy niedoczynności?
Od 2 lat stopniowo dają o sobie coraz bardziej znać:
- wypadanie włosów na całej głowie. Na początku było to tak delikatne, że się nie przejmowałam. Odrastają, ale ciągle wypadają
- libido. Też na początku było to delikatne, stopniowe obniżanie, aż do praktycznie zera i niechęci
- bólu stawow/miesci kolanowych i lędzwi przy przeziębieniu czy grypie: nigdy wcześniej tego nie odczuwałam
- pokrzywione paznokcie. Nie są kruche, ale takie mają pionowe paski. Nigdy wcześniej tego nie było
- nastrój. Mam wrażenie, że też stopniowo szedł w dół, a obecnie mam wrażenie, że stykam się z depresją
- zatracenie zainteresowania interakcją z innymi ludźmi. Tak samo nie chce mi się wychodzić z domu i robić nowych rzeczy.
- Mój okres to morze czerwone
- bardzo suche dłonie pomimo ciągłej pielęgnacji
- coraz większe zmęczenie

Chodzę do endokrynologa na NFZ od 3 lat i kazał brać tylko selen i cynk. Potwierdził hashimoto z przeciwciał, a na usg tarczyca nie jest na razie strasznie zniszczona. Problem w tym, że moje TSH, ft3 I ft4 prawie zawsze mieściły się w normie funkcjonalnej, więc teoretycznie niedoczynnosci nie mam. Osoba w mojej rodzinie ma zaawansowane hashimoto i też ma niskie tsh.

Biorę od 2 tygodni Letrox 25, a zaraz 50, bo inny lekarz prywatny od razu po wszystkich wynikach krwi i usg dał mi lek.

Pytanie czy wszystko może być przyczyną tarczycy. Mam super ferrytyne, d3, b12, kwas foliowy. Suplementuje wszystkiego full, mam dietę z niskim indeksem glikiemicznym, bo mam 4kg nadwagi. Od 3 tygodni z tego przejęcia budzę się codziennie w nocy 1-3 razy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim a może to depresja a nie hashimoto?
U mnie stwierdzono hashimoto bo tarczyca w złym stanie i tsh oraz przeciwciała słabo ale obecnie biorę Letrox 50mg i jest spoko. A poszedłem do endokrynologa ze względu na ciągle zmęczenie bez powodu. No i pomogło. Plus 'podobno' przez tarczycę mam problemy z jelitami i nietolerancja laktozy też przez to (stąd Letrox a nie Euthyrox)
Żona bierze z kolei Euthyrox bo gdy kiedyś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja miałam podobne objawy, też hashi tylko z przeciwciał, leków nie brałam i nie biorę, Teraz jest dużo lepiej, właściwie objawy ustąpiły całkowicie a nawet hashi się trochę cofnęło (mam już bardzo mało nadmiarowych przeciwciał w porównaniu ze starszymi badaniami).
Myślę, że u Ciebie może być podobnie - nie fiksuj się na tarczycy i hashimoto. Trzeba podejść holistycznie:
- zdrowa, zbilansowana dieta, niekoniecznie nawet przeciwzapalna - po prostu dostarczająca wszystkich
  • Odpowiedz