Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wczoraj na imprezie miałem sytuację, która pokazała mi jak nawet młodzi dali się nakręcić na beton – znajoma para mówiła, że zastanawiają się nad kupnem mieszkania. Chciałem im wytłumaczyć, że to może być kiepski pomysł, bo wiele wskazuje na to, że ceny niedługo spadną. Mówiłem o tym, jakie są prognozy w internecie. Pokazywałem im nawet screeny SMS-ów z tagu, gdzie ludzie wrzucają przykłady rabatów od deweloperów. I co? Nic. Wszyscy patrzyli na mnie, jakbym wymyślał jakieś teorie spiskowe.
Jak to w towarzystwie, znalazł się jeden śmieszek, który przypomniał, że przecież sam chciałem kupić w 2021, ale się wstrzymałem. Skąd mogłem przewidzieć BK2? Gdyby nie to, ceny już dawno by poleciały w dół. Problem w tym, że ten sam śmieszek podważył moją wiedzę o rynku bo co ja niby mogę wiedzieć, skoro sam nie mam mieszkania? Trochę absurdalne, ale widocznie dla niektórych brak własnego mieszkania oznacza, że nie można mieć racji w tej sprawie.

Zastanawiam się, czy macie jakieś konkretne argumenty, które faktycznie trafiają do ludzi? Chciałbym im pomóc.
#nieruchomosci #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
dominujący-lider-37: Historycznie niskie stopy procentowe dzięki koronawirusowi w 2021 roku:

Apple mające i tak już siana w brud: weźmy sobie jeszcze więcej pieniędzy jak są takie tanie, właściwie za darmo rozdają

Wykopek: nie, no, co ja tam będę kredyt brał, nie opłaca się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja im opowiadam o koleżance z pracy, która radziła mi w 2017 roku żebym nie kupowała, bo zaraz spadną. No i ja jak głupia nie wytrzymałam napięcia i kupiłam za 10 za metr w centrum Warszawy. Ona sobie czeka na spadki komfortowo na wynajmie i już za rok- dwa kupi podobne mieszkanie w tej samej lokalizacji za 5 za metr, a ja co? Przez niskie stopy i wakacje kredytowe
  • Odpowiedz
Zastanawiam się, czy macie jakieś konkretne argumenty, które faktycznie trafiają do ludzi? Chciałbym im pomóc.

@mirko_anonim: pomożesz to sam sobie, jak przestaniesz żyć innych życiem

za dużo neta się naczytałeś, jak ktoś jest ogarnięty to kupi i spłaci szybciej niż wielcy rozkminiacze doczekają się tych realnych
  • Odpowiedz