Aktywne Wpisy

JoeGlodomor +116
Jak to jest, że wielu facetów tak się oburza na wybór Ciri jako protagonistki w nadchodzącym Wiedźminie, bo niby nie mogą się wczuć w postać żeńską. Ale za to bez problemu mogą się wczuć w legendarnego zabójcę potworów czy innych superbohaterów w grach, jak są tylko spoconymi grubasami grajacymi w gierki.
#gry
#gry

jegertilbake +77
Sprzedaż czasu liniowo za pieniądze to niewolnictwo z dodatkowymi krokami
Wczoraj pojawił się wpis na tagu #antynatalizm odnośnie braku chęci do pracy przez jednego ziomka. Oczywiście jak to na wykopie skoro OP wyraża swoje stanowisko to trzeba mu zaprzeczyć, choćby pisał najbardziej oczywiste rzeczy. Jednak w pewnym momencie zauważyłem, że chyba niektórzy piszą na poważnie swoje wysrywy tak więc wyjaśniam kilka prostych faktów, które umknęły tym osobom:
1) Żyjemy w systemie
Wczoraj pojawił się wpis na tagu #antynatalizm odnośnie braku chęci do pracy przez jednego ziomka. Oczywiście jak to na wykopie skoro OP wyraża swoje stanowisko to trzeba mu zaprzeczyć, choćby pisał najbardziej oczywiste rzeczy. Jednak w pewnym momencie zauważyłem, że chyba niektórzy piszą na poważnie swoje wysrywy tak więc wyjaśniam kilka prostych faktów, które umknęły tym osobom:
1) Żyjemy w systemie
źródło: image-50
Pobierz

Hej. Z racji tego że tak obserwuję od dawna, a widzę jak wygląda rynek od strony osoby która zarabia dużo powiem wam jak to jest u mnie. Zarobki 20 tys, na rękę. B2B programista. Odłożone mam jakieś 400tys nie licząc poduszki finansowej i wiecie co? Mnie też nie stać na mieszkanie. Nie jestem w stanie kupić mieszkania dla rodziny 2+2 w Warszawie. Takie mieszkanie to koszt koło 1.5mln co przy moim wkładzie daje jakieś 7-8 tys raty. Mogłem kupić mieszkanie przed bk2, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego, wtedy było mnie stac. Ktoś powie pewnie, chłop ma 20k i raty 8 k się boi. A no boje bo nie wiadomo czy za rok będę tyle zarabiał, a życie kosztuje z tych 20k odliczając wszystkie wydatki zostaje 10. Sama rata i czynsz to prawie tyle więc z giga wypłaty zostaje prawie nic. Sam często zastanawiam się kto kupuje te wszystkie mieszkania po 20k z metra. Wiadomo teraz rynek ma zadyszkę, ale sam jak dzwonię i pytam o te w cenie 15k metr to praktycznie trzeba się decydować tak samo szybko jak za czasów bk2 bo ludzie biorą to od ręki. Nienawidzę tych wszystkich dopłat, współczuję tym którzy zarabiają o wiele mniej bo rynek w wielkich miastach ich wykluczył. Oczywiście można kupić mieszkanie pod Warszawą, za cenę kilkanaście procent niższa. Patrząc na to co się może stać po wyborach, gdzie te skunksy znów będą próbowały przepchać dopłaty dla dobrodzieji deweloperów nie wróżę nic dobrego, chociaż patrząc na moc wykopu w tej sprawie w ostatnich miesiącu jest cień nadziei. Pozdrawiam tych którzy mnie zhejtuja i innych i j3b4c deweloperuchow i wszystkich tych którzy zrujnowali ten rynek. #nieruchomosci #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: Dalej nie czytałem XD
Mając ratę 7k i nadplacajac drugie tyle spłacisz kredyt w ok 8 lat (bierz kredyt na 30 lat). Jak stopy spadną, to jeszcze szybciej.
20k na rękę to przyzwoite zarobki, ale mając teraz 20 dalej możesz je zwiększać. Zdziwił byś się ile zarabiają ludzie, którzy dużo zarabiają.
Niestety ale patrząc na stolice innych
Sam zarabiam teraz 15k na ręke i też nie widzę tego żebym dzisiaj miał kupić dom lub mieszkanie. Miałem szczęście że gdy miałem 7k na rękę to w 2019 wziąłem kredyt na 400k.
2x6k netto UoP to już 12k, wciąż jest to niecałe 2/3 zarobków OPa, natomiast przy utracie pracy łatwiej może być znaleźć coś za 6k niż 20k - więc potencjalna utrata pracy nie będzie tak bolesna, ponieważ łatwiej będzie znaleźć nową z analogicznymi zarobkami.
Zwróć uwagę, że
@mirko_anonim: Wiem, że to fake, bo ktoś kto zarabia 20k w Warszawie wcale nie uważałby że to dużo.