Aktywne Wpisy

Tranq +221
byłem w fajnych miejscach, robiłem fajne rzeczy, nocowałem z fajnymi pannami, ale nic nie sprawia większej radości niż to:
#wygryw #chadowezycie #czujedobrzeczlowiek
#wygryw #chadowezycie #czujedobrzeczlowiek
źródło: image
Pobierz
thorgoth +106

Jak znaleźć cierpliwość do 87-letniej babci, która potrafi obrażać i mówić przykre rzeczy, jednocześnie nie dając sobie wejść na głowę? Tłumaczę sobie, że jest to starsza osoba (choć jest taka od wielu lat) i "beton", któremu się już nie przemówi do rozsądku (np. w tematach polityki), ale babcia ostro przegina. Mieszkam za granicą, przyjechałam w odwiedziny na Święta. Wszystko fajnie, babcia miła, pyta, rozmawia... A potem nagle jednego dnia pojawi się jakiś temat i zaczyna wylewać brudy. Ostatnio rzuciła do mnie znienacka tekst, że jej "rodzina jest popieprzona". Dlaczego? Bo reszta z nas nie chodzi do kościoła. Dodatkowo zaczęła mnie niesprawiedliwie obwiniać o coś z przeszłości. Wstałam od stołu i powiedziałam: "Tak nie będziemy rozmawiać, więc wychodzę. Nie będę słuchać takich przykrych rzeczy". Obraziła się i sama mnie "wygoniła", ironizując przy tym: "No i dobrze, idź sobie, bo przecież ja taka zła jestem!". Przełącza się w tryb ofiary i odwraca kota ogonem, twierdząc, że to ja jestem dla niej niedobra (podczas gdy ja specjalnie unikam trudnych tematów z nią i nigdy nie zaczynam). Nigdy później nie przeprasza. Bardzo mnie to potem stresuje. Lubię przyjeżdżać do domu rodzinnego i do Polski, ale dlaczego zawsze kończy się to w ten sposób... Nie wiem, jak przeżyję tu Święta i kolejne wizyty. Jakieś rady i sposoby na rozbrojenie staruszki, żebym się tak tym nie dręczyła?
#rodzina #swieta
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
na początku tego tak nie widać, jeżeli się stosunkowo krótko przebywa z takimi osobami, ale im dłużej, tym jest to bardziej widoczne.
w takim wieku jest trochę jak z dzieckiem, z tą różnicą, że nie
@bukszpryt: Nawet nie chodzi o demencje bardzo często starsi, ale znacznie młodsi ludzie od omawianej seniorki nawet trwają przy swoim zdaniu jak szaleni chociażby to była największa bzdura i nie dopuszczają do siebie tego, że mogą się mylić nawet.
mam babcię lvl 99, która od jakichś pewnie z 8 lat mieszka w sąsiedztwie, więc spędzam z nią o wiele więcej czasu, niż przez wcześniejszą resztę życia. widzę jak to z roku na rok postępuje.
Bardziej musisz sama siebie zapytać czy takie relacje z babcią są dla Ciebie ok. I jeżeli nie, to je mocno ograniczyć lub wręcz zakończyć.
źródło: RoXILn
Pobierz