Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, mój pracodawca zaczyna robić mi trochę pod górkę, ale jest jeden mankament. Pracuję w firmie 3 lata i nie skierowali mnie na badania medycyny pracy przez te 3 lata . Przeoczenie, nie wiem. Ostatnio mnie o to zapytali, stwierdziłem, ze nie pamiętam czy byłem, oni ogarnęli że nie i temat się urwał. Potem dopytałem, ale dostałem informację, że chwilę to potrwa.

Czy waszym zdaniem mogę im rzucić wypowiedzenie natychmiastowe w związku z Art. 55 Kodeksu pracy, a dokładnie:

Pracownik może rozwiązać umowę o pracę w trybie określonym w § 1 także wtedy, gdy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika; w takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za okres wypowiedzenia. W przypadku rozwiązania umowy o pracę zawartej na czas określony odszkodowanie przysługuje w wysokości wynagrodzenia za czas, do którego umowa miała trwać, nie więcej jednak niż za okres wypowiedzenia

#praca #mirkowyznania #pracbaza #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
arogancki-obywatel-8: @depish Z tego co czytałem to wyroki stwierdzały, że pomimo takich uchybień zaszedł stosunek pracy i brak badań tego nie podważa, ale ja też tego nie podważam, tylko wypowiadam umowę ze względu na ciągłe naruszenie obowiązków przez pracodawcę. Chyba że masz jakieś inne wyroki, byłbym wdzięczny za link.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zrównoważony-kolekcjoner-39: No dobra ale o co Ci tak właściwie chodzi? Nie chcesz pracować u nich to rzuć normalnie wypowiedzenie, w 3 miesiące wykorzystasz jakiś urlop i zleci bez kombinowana.
Mi się też kilka razy zdarzyło w życiu przynieść wypowiedzenie z prośbą o nieuwzględnianie 3miesięcznego okresu wypowiedzenia, na zasadzie nie chce tu jutro przychodzić i nigdy nikt nie miał problemu.
Brzmisz na zasadzie " he he udupie pracodawce bo go nie lubię..."
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
rozważny-przewodnik-73:

No dobra ale o co Ci tak właściwie chodzi?

@mirko_anonim: dokladnie, co chcesz osiagnac? Bo z tego co opisujes to jakas z-----a bierna agresja. Dopieke mu, nie wiem po co ani co zyskam,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
arogancki-obywatel-8: Pracodawca robi mi pod górkę w innych kwestiach nie chcę wchodzić w szczegóły, w zasadzie rozważam różne możliwości. Ta jest jedną z nich. Czysto hipotetyczne rozważania.

Co do 211 KP to nie widzę żadnej kwestii, której nie dopełniłem. Mam obowiązek poddawać się badaniom na podstawie skierowania od pracodawcy, skierowania nie otrzymałem a w dodatku sam się o nie upominałem.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprytny-uczeń-33:

Pracodawca robi mi pod górkę w innych kwestiach nie chcę wchodzić w szczegóły, w zasadzie rozważam różne możliwości. Ta jest jedną z nich. Czysto hipotetyczne rozważania.

@mirko_anonim: ale co chcesz osiągnąć? Jak ci się nie podoba to rozwiąż umowę i znajdź
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zręczny-patriota-63: Masz obowiązek zapoznać się i przestrzegać zasad higieny pracy...Twoim pracowniczym obowiązkiem jest znać przepisy...a skoro je znasz to byłeś świadomy że musisz mieć ważne badania i nie dopełniłeś obowiązku o którym wiedziałeś....skoro pracodawca ma Ci dać skierowanie i Ty o tym wiesz a nie idziesz się upomnieć to jest Twoja wina...inna kwestia że w przypadku wypadku w pracy nikt Ci nie wypłaci odszkodowania bo nie byłeś do niej dopuszczony, więc
  • Odpowiedz