Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam, czy ktoś z was zakładał sprawę o zasiedzenie na cześć zmarłego? Został dom który nie ma księgi wieczystej, działka była podzielona w latach 60 przy świadkach i sołtysie wsi, papierów z tego przekazania działki nie ma, dziadek nie uregulował przez tyle lat, tylko płacił podatki od gruntu, władał nieruchomością i gruntem jak posiadacz samoistny, córki dziadka a moje ciotki postawiły sprawę jasno, że jak sobie to ogarnę to żebym wziął ten dom, i teraz zastanawiam się jak to rozegrać, czy założyć taką sprawę o zasiedzenie, widełki 20 lat czy 30 lat są spełnione, wszystkie dokumenty mam, czy ja który od dwóch lat płacę podatki od gruntu itd mogę się doliczyć do czasu potrzebnego na zasiedzenie?
#kiciochpyta #prawo #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: tak, wygrana. bierz adwokata tylko jakiegos od takich spraw jesli sprawa warta tego, u nas poszedl na % od wartosci zasiedzianego gruntu na moment uprawomocnienia wyroku, srednią z okolicznych cen robilismy, troche sie klocilismy bo chcieli zawyżyc ale chyba w koncu wyszlo ok
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeżeli zasiedział to dziadek (termin 30 lat minął za jego życia), to stwierdzenie zasiedzenia będzie na rzecz dziadka. W konsekwencji to będzie należało do spadku po dziadku, nie dostaniesz tego "bezpośrednio" i spadkobiercy po dziadku (jak rozumiem: ciotki) będą musiały Ci to darować. No chyba że zmienią zdanie, to sobie to zostawią.
Bez pełnomocnika takiej sprawy nie uciągniesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie, skoro syn umarł przed ojcem, to nie odziedziczył niczego po tym ojcu. W efekcie Twój ojciec (syn dziadka) jest bez znaczenia dla sprawy domu. Zasiedział go dziadek, po dziadku odziedziczyły Twoje ciotki.
  • Odpowiedz
@buonaparte: a gdzie coś takiego napisałem? Napisałem tylko, że ojciec nie dziedziczy po dziadku. Na OP-a przypadł oczywiście jakiś udział w spadku po dziadku (do podziału z ewentualnym rodzeństwem), ale nie ma sensu mu tłumaczyć szczegółów, skoro generalnie niczego nie kuma, a do sprawy o zasiedzenie potrzebuje profesjonalnego pełnomocnika.
  • Odpowiedz
@buonaparte: co do ojca - no w spadku po ojcu tego domu OP nie ma, bo ojciec nie objął spadku po dziadku, skoro umarł przed dziadkiem. Co do tego, że po dziadku dziedziczą ciotki - ok, racja, nie napisałem wystarczająco precyzyjnie.
  • Odpowiedz