Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Z ostatnim dniem miesiąca kończyła mi się umowa o pracę na czas określony (3 miesiące). Tego samego dnia dostałem na maila przedłużenie umowy, której nie podpisałem oraz poinformowałem mailowo menadżera, że nie chce kontynuować współpracy. Czy pracodawca mógł jakoś podpisać umowę sam beze mnie, bo twierdzi że wprowadził to do obiegu elektronicznego i muszę rozwiązać ją za porozumieniem stron z datą wstecz. Nękają mnie teraz mailami i telefonami. Czy to normalna zagrywka czy jakaś podpucha?

#praca #pracbaza #prawo #pytanie #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nienormalna zagrywka związana z tym że nie ogarniają obiegu dokumentów. Pewnie ktoś myślał że to już zawarta umowa, nie zgłosił odpowiednich aktualizacji do ZUS itp.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: HRy przedłużyły Ci umowę z automatu i potrzebują dupokryjki, że to nie oni z-----i, tylko że ty rano chciałeś przedłużyć, a na koniec dnia się rozmyśliłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Teraz od Ciebie zależy czy im tą dupokryjkę dostarczysz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mogą Ci naskoczyć. Nie podpisałeś, nie ma umowy. To że jest w elektronicznym obiegu, znaczy tyle że wystawili, Ty nie skorzystałeś zgodnie z prawem z "oferty".
  • Odpowiedz
@kuncfot: widzę, że biegły jesteś w tematy prawa pracy, więc moje pytanko jest takie: czy on może im za ten nr coś zrobić typu zgłosić ich do pip za to? bo chyba warto byłoby ich pocisnąć
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
✨️ Autor wpisu (OP): Rozmawiałem z HR, oni twierdzą, że sam fakt tego że otworzyłem plik z przedłużeniem umowy wiąże się z tym, że zapoznałem się z tą umową i została ona wprowadzona do obiegu elektronicznego i automatycznie przedłużona. Nie musiałem nic podpisywać, informacja do menadżera, że nie przedłużam o niczym nie świadczy. Baba z hr mówiła że według wewnętrznych regulacji i kodeksu pracy musimy rozwiązać umowę za poruzmieniem stron z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Od razu powiem, że nie jestem prawnikiem, ale coś tam z KP wiem, bo niedawno podchodziłem do egzaminu m.in. z prawa pracy.
Umowa o pracę bez podpisu jest jak najbardziej ważna (ba, nawet nie musi być na piśmie), ale pod warunkiem zgodnego oświadczenia woli pracodawcy i pracownika (art. 11 KP). Pracodawca takie oświadczenie wyraził w zasadzie poprzez wysłanie ci tej umowy na maila. Natomiast samo otwarcie takiej umowy, imo
  • Odpowiedz
Rozmawiałem z HR, oni twierdzą, że sam fakt tego że otworzyłem plik z przedłużeniem umowy wiąże się z tym, że zapoznałem się z tą umową i została ona wprowadzona do obiegu elektronicznego i automatycznie przedłużona. Nie musiałem nic podpisywać, informacja do menadżera, że nie przedłużam o niczym nie świadczy. Baba z hr mówiła że według wewnętrznych regulacji i kodeksu pracy musimy rozwiązać umowę za poruzmieniem stron z datą wstecz tj 1 styczni
  • Odpowiedz