Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy w obecnych czasach to serio normalne, że firma do której się aplikuje dzwoni do waszego byłego pracodawcy żeby potwierdzić zawartość cv i uzyskać opinie?
Na dwóch rozmowach (firmy z dwóch różnych miast) które miałem na końcowych etapach miałem pytanie czy zgadzam się żeby potwierdzili telefonicznie moje doświadczenie u dotychczasowego pracodawcy.
Ale to jest nic, bo w firmie gdzie obecnie pracuję, usłyszałem od jednego z szefów odnośnie kumpla która niedawno odszedł, że podobno on już wiedział, bo dzwonili do niego z tamtej firmy (podał nazwę) ale że on jest "łaskawy pan" to pozwolił mu się rozwijać. Nie wiem na ile to jakieś bajki i fantazje a na ile prawda, ale brzmi to dla mnie dość przerażająco.
#pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: tak, zdarza się i to nie tylko w IT. Bywa nawet, że nie pytają tylko sami dzwonią i informują cię o tym na rozmowie. Jeśli mają znajomych w firmie w której pracowałeś (nawet w innych działach) to też potrafią dzwonić i się wypytywać o ciebie. Moim zdaniem jak coś takiego wyjdzie to automatycznie powinna być dla ciebie informacja, że można sobie darować dalszą rekrutacje i jest to januszex.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
precyzyjny-marzyciel-0: Tak, zdarzało mi się to już w 2008.

Background check obejmował też dzwonienie na uczelnie i pytanie się czy na pewno jesteś jej absolwentem itd. oraz czy masz jakiekolwiek wpisy w rejestrze karnym.

Czasem nawet nie do pracy a żeby dostać niektóre certyfikaty to też trzeba taką weryfikację przejść np. od ISC2.
  • Odpowiedz
@odysjestem: no ale tak patrząc na logikę, przecież żadnemu pracodawcy w takiej sytuacji nie będzie zależało, żeby ich dobry pracownik odszedł do innej firmy, a jednocześnie będzie się cieszył jak konkurencja przejmie kiepskiego pracownika za większy hajs
  • Odpowiedz