Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Praca w IT, dział sprzedaży produktu. W teamie 3 osoby - Team Lead z USA, regular z Francji i regular z PL (ja). Zbliża się czas oceny rocznej i "salary review". Wiadomo, że TL zarabia podstawę (usrednijmy w PLN) 28k, gość z Francji 23k i ja 17k. Oprócz tego, prowizja za sprzedaż - pomijając kwoty prowizji, statystyki na tle zespołu mam kilkukrotnie większe, przekroczyłem roczny plan o 15%, największa sprzedaż w skali firmy wyniknęła z mojej pracy (pozostali nie zrealizowali planu).

Po kilku latach pracy w tej firmie, nie ukrywam że cieszyłbym się na pierwszą podwyżkę, ale obawiam się klasycznych argumentów typu "pieniędzy nie ma i nie będzie", "masz dobrą stawkę jak na polski rynek" itp.

Jestem ciekaw Waszych doświadczeń w takich negocjacjach.

#pracbaza #programista15k

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 21k to w Polsce średnia IT, dodatkowo, stawki w Polsce są wyższe niż we Francji. Spokojnie docelowo w 25k podstawy mógłbyś celować w tym zespole ale procentowo taki przeskok może wyglądać zbyt poważnie.
  • Odpowiedz
k

@mirko_anonim: no według szkoły negocjacji powineneś przygotować się na pokazie dokładnie w liczbach ile twoje zaangazowanie zarobiło extra firmie, dodatkowo możesz to pokazać w skali miesiąca. Pamietaj manago lubią wykresy i słupki oraz liczby na tle innych. Jezeli firma tego nie doceni, to zawsze opcja szukać nowej i kontrnegocjować. Swoją drogą chetnie bym posluchal jak taka sprzedaz dziala na PW :)
  • Odpowiedz