Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej!!

Jest tutaj ktoś kto zajmuje się tworzeniem treści na YouTube i byłby w stanie odpowiedzieć mi na kilka technicznych pytań? Z góry dziękuje za poświęcony czas.

1. Chce kupić mikrofon Shure SM7B i nie wiem jaki do tego dokupić interfejs audio aby był wystarczający, ale jednocześnie prosty i bez zbędnych dodatków podnoszących cenę. Służyć mi będzie tylko do nagrywania głosu, żadnych śpiewów itp.

2. Gdy chce nagrać sam dźwięk, a później do tego podłożyć obraz to jak to najlepiej zrobić? Robiłem testowe nagranie w sposób następujący.

Nagrywałem OBSem z czarnym tłem, a później wycinałem tło w obróbce i moje pytanie brzmi czy są lepsze sposoby aby nagrywać sam głos? Może jakiś program oddzielny do samego audio?

3. Jaki program polecacie do obróbki wideo? Darmowy program. Robiąc risercz natknąłem się na Da Vinci Resolve, był czesto polecany

4. Jeśli macie jakieś tipy techniczne związane z tworzeniem tego typu materiałów to z góry dziękuje!

Widziałem, że @arkadikuss posiadasz tutaj konto więc mam nadzieje, że nie będziesz miał mi za złe, że Cie oznaczam ale jeśli znajdziesz chwile to dziękuje za odpowiedzi.

#youtube #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #arkadikuss #komputery #audio #mikrofon #dzwiek #elektronika #wideo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @cukru

Dziękuje za odpowiedzi.

1. No niestety jest tego tak dużo, że dla mnie klikanie tych filmów to jak losowe odpalanie jednego z ponad 130 filmów które są na tym
  • Odpowiedz
No niestety jest tego tak dużo, że dla mnie klikanie tych filmów to jak losowe odpalanie jednego z ponad 130 filmów które są na tym kanale.

@mirko_anonim: To klikaj tylko w recenzje tych, które mieszczą się w twoim budżecie.

ogólnie rzecz biorąc na co zwracać uwagę przy tych
cukru - >No niestety jest tego tak dużo, że dla mnie klikanie tych filmów to jak loso...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Cześć!

1) Do Shure SM7B wystarczy Scarlett 2i2 2nd Gen. Niestety SM7B ma dość niski sygnał, więc do niego TRZEBA dokupić Cloudfilter który go podnosi i wpiąć go w kolejności: Mikrofon -> Cloudfilter -> Scarlett -> PC.

Alternatywą jest SM7dB który ma wbudowany przedwzmacniacz (więc cloudfilter odpada), jednocześnie będąc tańszy. Jest pewna różnica w dźwięku (ja w SM7B NIE potrzebuję żadnej oprawy poza odszumianiem w pokoju, ale żadne EQ inne nie
  • Odpowiedz
Niestety SM7B ma dość niski sygnał, więc do niego TRZEBA dokupić Cloudfilter który go podnosi

@arkadikuss: Być może zgodziłbym się, gdyby OP wspomniał o jakimś zastosowaniu, w którym po prostu nie może zastosować żadnej obróbki sygnału. W zdecydowanej większości przypadków absolutnie nie trzeba dokupować żadnego zewnętrznego przedwzmacniacza.
W jego budżecie spokojnie dostanie interfejs, którego przedwzmacniacz ma podobnie niski poziom szumów w porównaniu do Cloudliftera, oraz posiada wystarczające wzmocnienie aby osiągnąć
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @arkadikuss Dziękuje Ci stary za tak obszerną odpowiedź. Właśnie robiąc risercz natknąłem się na to, że trzeba zainwestować w przedwzmacniacz aby obyło się bez żadnych problemów.

Jednak no z kosztów mikrofonu okazuje się, że drugie tyle to będzie koszt dodatków, albo i więcej, jestem na to gotów jednak nie chce niepotrzebnie przepłacać więc wole się dowiedzieć jak najwięcej.

Czytając reddit spotkałem się z opinią, że interfejs Solid
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak dopiero zaczynasz to nie kupuj sobie topowego sprzętu a taki wystarczający bo duża szansa, że w trakcie się znudzisz albo nie wypali czyli mikrofon dynamiczny na usb gdzieś tak do 500 zł powinien starczyć

jak z każdym sprzętem - różnica między niską półką a średnią jest duża, ale między średnią a wysoką nie aż tak duża że jeśli nie jesteś profesjonalistą to się przeważnie nie opłaca.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Też prawda, nie wiem czy od razu sugerowałbym mikrofon na USB, bo jednak mikrofon + interfejs daje nieco większą swobodę w wyborze, ale rozsądne jest nie wydawanie zbyt dużej kwoty na sprzęt na początek.
Nauka poprawnej techniki nagrywania jest dużo ważniejsza od samego sprzętu. Nawet taniutki Behringer XM8500 potrafi brzmieć zaskakująco podobnie do SM7b po zastosowaniu EQ.
  • Odpowiedz
@cukru:

Nauka poprawnej techniki nagrywania jest dużo ważniejsza od samego sprzętu. Nawet taniutki Behringer XM8500 potrafi brzmieć zaskakująco podobnie do SM7b po zastosowaniu EQ.

Jop, zgadzam się.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: temat jeszcze aktualny? Ogarniam sporo i na początek shure to przestrzał srogi, szczególnie kiedy zaczynasz i nawet nie wiesz co chcesz. Kup wersje doręczną tj Shure sm58 którego brzmienie jest bardzo zbliżone a cena 3x niższa ;) Do tego przedwzmacniacz i interface audio
  • Odpowiedz