Aktywne Wpisy
Urynowyurynator +54
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

janeeyrie +33
Dobra mirki, mam ostatnio taką głupią rozkminę, bo niby nie wolno mówić "masło maślane", bo to błąd językowy, tautologia itp. Ale już "oliwa z oliwek" jest nagle okej i nikt się nawet nie zająknie. Przecież to jest bez sensu.
#kiciochpyta #heheszki
#kiciochpyta #heheszki

#jezykpolski #puryzm
Mirasy, Mirabelki
Rozstrzygnijmy to raz na zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wyraź "wrak" w kontekście człowieka schorowanego, w dopełniaczu przyjmie formę:
-wraku
-wraka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Wrak człowieka w dopełniaczu to:
Dawno temu skończyłam szkołę, ale rodzaj męskoosobowy i niemęskoosobowy tyczy się chyba liczby mnogiej, a nie pojedynczej? Do tego słowo "wrak" jest rodzaju męskiego i to się nie zmienia nie zależnie czy myślisz o wraku jako samochodzie, czy jako człowieku.
Też dawno skończyłem szkołę, ale przecież nie chodzi tylko o liczbę mnogą.
Rozważmy słowa "policjant" (męskoosobowy) oraz "radiowóz" (męski, nieosobowy nieżywotni).
W bierniku: widzę radiowóz, ale widzę policjanta. Zasady
Opierasz swoje zdanie na tym co Ci się wydaje, czy masz może jakieś żródła? Bo z tego co widzę np. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Rodzaj-niemeskoosobowy;16853.html to rodzaj męskoosobowy i niemęskosobowy jednak tyczy się liczby mnogiej.
Nie kończy dyskusji, tylko ją otwiera, bo tłumaczę Ci, że istnieją homonimy, ale to nie jest jedno słowo, tylko dwa słowa. Nie ma "jednego słowa, które różnie się odmienia zależnie od znaczenia". Są dwa słowa, które w mianowniku liczby pojedynczej wyglądają i brzmią identycznie (zjawisko homonimii), ale maja różną odmianę.
Jak nie pasuje Ci "pilot" to
Poprosiłam o podanie przykładu słowa, które się inaczej odmienia w zależności od jego znaczenia. Nie podałeś, więc uznałam że takie przykładu nie ma. To nie jest moja wina, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Chociaż przykład słowa "adwokat" jest ciekawy i faktycznie jego znaczenie zmienia to jak jest
Wracając do oryginalnego pytania, słowo "wrak" odmienia się dokładnie tak samo niezaleznie od znaczenia. W dopełniaczu poprawką formą jest odmiana "wraka"
https://sjp.pwn.pl/szukaj/wrak.html
Tego, jak jest odmieniany, można by się zapewne dowiedzieć z korpusów. Pod powyższym adresem można co najwyżej sprawdzić, jakie formy są notowane w niektórych słownikach.
Większość żródeł podaje dwie formy dla każdego ze znaczeń. Co najmniej dwa słowniki (WSJP