Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#jezykpolski #puryzm

Mirasy, Mirabelki
Rozstrzygnijmy to raz na zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wyraź "wrak" w kontekście człowieka schorowanego, w dopełniaczu przyjmie formę:
-wraku
-wraka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Wrak człowieka w dopełniaczu to:

• Wraku 54.7% (29)
  • Wraka 37.7% (20)
  • Sprawdzam 7.5% (4)

Oddanych głosów: 53

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rayslo: autor pytania zastanawia się chyba, czy znaczenie ma tu zmiana rodzaju gramatycznego z męskiego nieosobowego nieżywotniego na męskoosobowy. "Oczywista" to jest odpowiedź na pytanie o wrak samochodu.
  • Odpowiedz
@PanKapibara:

zmiana rodzaju gramatycznego z męskiego nieosobowego nieżywotniego na męskoosobowy

Dawno temu skończyłam szkołę, ale rodzaj męskoosobowy i niemęskoosobowy tyczy się chyba liczby mnogiej, a nie pojedynczej? Do tego słowo "wrak" jest rodzaju męskiego i to się nie zmienia nie zależnie czy myślisz o wraku jako samochodzie, czy jako człowieku.

a no i w celowniku to jest jednak "wrakowi" w każdym
  • Odpowiedz
@Rayslo:

Dawno temu skończyłam szkołę, ale rodzaj męskoosobowy i niemęskoosobowy tyczy się chyba liczby mnogiej, a nie pojedynczej?

Też dawno skończyłem szkołę, ale przecież nie chodzi tylko o liczbę mnogą.
Rozważmy słowa "policjant" (męskoosobowy) oraz "radiowóz" (męski, nieosobowy nieżywotni).
W bierniku: widzę radiowóz, ale widzę policjanta. Zasady
  • Odpowiedz
@Rayslo:

Co kończy dyskusję. Skoro nie obserwujemy takich odmian to nie ma w ogóle tematu.

Nie kończy dyskusji, tylko ją otwiera, bo tłumaczę Ci, że istnieją homonimy, ale to nie jest jedno słowo, tylko dwa słowa. Nie ma "jednego słowa, które różnie się odmienia zależnie od znaczenia". Są dwa słowa, które w mianowniku liczby pojedynczej wyglądają i brzmią identycznie (zjawisko homonimii), ale maja różną odmianę.
Jak nie pasuje Ci "pilot" to
  • Odpowiedz
@PanKapibara:

Nie kończy dyskusji, tylko ją otwiera, bo tłumaczę Ci, że istnieją homonimy, ale to nie jest jedno słowo, tylko dwa słowa

Poprosiłam o podanie przykładu słowa, które się inaczej odmienia w zależności od jego znaczenia. Nie podałeś, więc uznałam że takie przykładu nie ma. To nie jest moja wina, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Chociaż przykład słowa "adwokat" jest ciekawy i faktycznie jego znaczenie zmienia to jak jest
  • Odpowiedz
@Rayslo: Moje gratulacje. Kategorycznością sądów oraz brakiem jakiejkolwiek wiedzy na omawiany temat udało Ci się przebić chyba wszystkich kompulsywnych edukatorów, których widziałem tu przez tych dziesięć lat.

odmienia się dokładnie tak samo

Tego, jak jest odmieniany, można by się zapewne dowiedzieć z korpusów. Pod powyższym adresem można co najwyżej sprawdzić, jakie formy są notowane w niektórych słownikach.
Większość żródeł podaje dwie formy dla każdego ze znaczeń. Co najmniej dwa słowniki (WSJP
  • Odpowiedz