Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Denerwują mnie ludzie chcący pomocy, a sami nie wierzący czego chcą tylko dupę trują bo naprawdę chcą się tylko pogadać.

Staram się odkładać pieniądze na emeryturę na giełdzie i czasem o tym wspominam to zaraz się znajdzie ktoś by mu wytłumaczyć co i jak. Jak mam dobry humor to spróbuję pomóc i w ten sposób sobie psuję bo zaczyna się jazda. Pierwszy jest strach przed działaniem to ja odradzam w takim wypadku bo takie emocje to zły doradca i ja traktuje to na luzie wiem, że mogę stracić.
Jak chce podjąć działanie to oczywiście nie wie czego chce bo najpierw to chciałby ETF SP500 długoterminowo, żeby sobie urosło w przyszłości, potem, że jednak chce dodatkowe źródło dochodu to mówię spółki dywidendowe. Przy spółkach dywidendowych jest znowu strach bo to może być tak, że w danym roku nie wypłacą tylko wydadzą kasę na rozwój firmy. Na grupce mieliśmy typa, który pytał o SP500 i ziomek mu napisał konkretną nazwę instrumentu to tamten kupił co innego i gdy zwrócił mu uwagę, że to nie miał kupić to zaczął się awanturować, że zły miał podany a wystarczyło skopiować do wyszukiwarki nazwę i jeden instrument wyskakiwał.

Oczywiście jak się jak się wyśle poradniki osobie chcącej pomocy to nawet do nich nie zajrzy. Tylko wszyscy by chcieli od razu zostać milionerami.
#zalesie #gielda

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście jak się jak się wyśle poradniki osobie chcącej pomocy to nawet do nich nie zajrzy. Tylko wszyscy by chcieli od razu zostać milionerami.

@mirko_anonim: pełna zgoda. 99% nowych osób na tagu pyta o to, którą spółkę/etf kupić na początek, a nie o to, gdzie zdobyć potrzebne informacje, tak, żeby sam mógł podjąć decyzje bazując na swoich preferencjach.
  • Odpowiedz
@pepedros jeszcze jedno pytanie, z korpo jestem w PPE, mam tam zgromadzona jakaś tam kwotę z wpłat i na tą chwilę po 8 latach mam 27% więcej niż wpłaciłem. Zastanawiam się czy nie wprowadzać tam dodatkowych wpłat co miesiąc- oprócz tego co wpłacą korpo. Dobry pomysł?
  • Odpowiedz
@EvilRogue lepiej wpłacaj na IKZE, tam też możesz mieć podobnie działające fundusze inwestycyjne, możesz mieć nawet w tej samej firmie co PPE. Ale wpłaty na IKZE możesz sobie odliczyć od dochodu i mieć ulgę w PIT. Dopiero po wymaxowaniu rocznego limitu IKZE rozważyłabym dodatkowe wpłaty na PPE lub IKE.
  • Odpowiedz
@EvilRogue: W przypadku PPE niestety nie pomogę, nigdy się tym nie interesowałem, ale z tego co wiem, to nie można samemu wpłacać na PPE, może to robić tylko pracodawca.

Czy dobry pomysł? Trudno powiedzieć. W PPE nie masz w zasadzie kontroli nad tym w co jest inwestowane. To już lepiej założyć gdzieś konto IKE i samemu te parę stówek miesięcznie inwestować.
  • Odpowiedz
@EvilRogue: jeżeli nie chcesz na to poświęcać czasu albo kompletnie się na tym nie znasz to pewnie warto, zawsze to jakaś forma oszczędności na przyszłość.

Jeżeli chcesz poświęcić chwilę na edukację to myślę, że lepszy wyjściem byłaby inwestycja na IKE (albo i nawet poza nim jak masz, ale IKE to w oszczędzaniu na emeryturę priorytet), w fundusze cyklu życia. Tutaj masz to fajnie opisane https://inwestomat.eu/vanguard-lifestrategy/. Fundusze same dobierają stosunek akcji
  • Odpowiedz