Aktywne Wpisy

smutny_kojot +6
Zawsze miałem bekę z tego uśredniania. Osobiście siedzę bardziej w bukmacherce sportowej i dla mnie to tak, jakby obstawić mecz na wynik końcowy, a kiedy twoja drużyna zacznie przegrywać, dodatkowo wejść w nią live po wyższym kursie, żeby potem móc mówić, że średni kurs to było value xD
#gielda #bukmacherka #takaprawda
#gielda #bukmacherka #takaprawda
dr_minorek +62
To uczucie, gdy nowemu managerowi nie pasuje w zespole jeden ziomek (nazwijmy go Piotrek) i tępi go niemiłosiernie. Piotrek ma obroniony w zeszłym roku doktorat (co prawda w nieco innej dziedzinie, ale pokrewnej), podyplomowe z zarządzania projektami i pracuje u nas już 7 lat, prawie od początku istnienia firmy w Polsce. W sytuacji, gdy poprzedni manager odchodził do innej firmy, wszystkim wydawało się jasne kto przejmie stery. Ale z jakiegoś powodu HRy

Denerwują mnie ludzie chcący pomocy, a sami nie wierzący czego chcą tylko dupę trują bo naprawdę chcą się tylko pogadać.
Staram się odkładać pieniądze na emeryturę na giełdzie i czasem o tym wspominam to zaraz się znajdzie ktoś by mu wytłumaczyć co i jak. Jak mam dobry humor to spróbuję pomóc i w ten sposób sobie psuję bo zaczyna się jazda. Pierwszy jest strach przed działaniem to ja odradzam w takim wypadku bo takie emocje to zły doradca i ja traktuje to na luzie wiem, że mogę stracić.
Jak chce podjąć działanie to oczywiście nie wie czego chce bo najpierw to chciałby ETF SP500 długoterminowo, żeby sobie urosło w przyszłości, potem, że jednak chce dodatkowe źródło dochodu to mówię spółki dywidendowe. Przy spółkach dywidendowych jest znowu strach bo to może być tak, że w danym roku nie wypłacą tylko wydadzą kasę na rozwój firmy. Na grupce mieliśmy typa, który pytał o SP500 i ziomek mu napisał konkretną nazwę instrumentu to tamten kupił co innego i gdy zwrócił mu uwagę, że to nie miał kupić to zaczął się awanturować, że zły miał podany a wystarczyło skopiować do wyszukiwarki nazwę i jeden instrument wyskakiwał.
Oczywiście jak się jak się wyśle poradniki osobie chcącej pomocy to nawet do nich nie zajrzy. Tylko wszyscy by chcieli od razu zostać milionerami.
#zalesie #gielda
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer
💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: pełna zgoda. 99% nowych osób na tagu pyta o to, którą spółkę/etf kupić na początek, a nie o to, gdzie zdobyć potrzebne informacje, tak, żeby sam mógł podjąć decyzje bazując na swoich preferencjach.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
@EvilRogue: @pepedros podbijam pytanie nawet jeśli ironicznie zadane.
https://inwestomat.eu/zacznij-tutaj/
Komentarz usunięty przez autora
Czy dobry pomysł? Trudno powiedzieć. W PPE nie masz w zasadzie kontroli nad tym w co jest inwestowane. To już lepiej założyć gdzieś konto IKE i samemu te parę stówek miesięcznie inwestować.
W korpo mam Esaliens.
Jeżeli chcesz poświęcić chwilę na edukację to myślę, że lepszy wyjściem byłaby inwestycja na IKE (albo i nawet poza nim jak masz, ale IKE to w oszczędzaniu na emeryturę priorytet), w fundusze cyklu życia. Tutaj masz to fajnie opisane https://inwestomat.eu/vanguard-lifestrategy/. Fundusze same dobierają stosunek akcji
@EvilRogue: a co dokładnie chciałbyś wiedzieć?