Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dobry wieczór!

Przychodzę z takim dosyć pytaniem dotyczącym gospodarki naszego państwa.

Czy w Polsce w latach 90 XX wieku i 20 lat temu budowało się wiele gospodarstw rolnych (takich zupełnie od zera jak każdy w PRL-u) i jak dzisiaj to wygląda?

#gospodarka #ekonomia #rolnictwo #nieruchomosci #wies #budownictwo #budowa #architektura #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim domy na polskich wsiach to: albo poniemieckie chałupy (były zabór pruski i Ziemie Odzyskane), prlowskie klocki (Galicja i Kongresówka), już rzadko spotkasz na wsi drewnianą chałupę, co najwyżej jako wpół zawaloną ruinę niezamieszkałą od jakichś 30-40 lat, dzisiejsi staruszkowie jako ludzie w średnim wieku właśnie stawiali te prlowskie klocki przenosząc się z drewnianych chałup.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @galicjanin: opowiedz mi tak bardzo dużo i naprawdę szczegółowo o budownictwie od 1990 do 2002 roku. Proszę. Tutaj zdjęcie podobnego domu, który został wyburzony i przeprowadzili się do jowego. Wybudowany w 1960 roku. O takich też mi opowiedz i o kostkach. To jest województwo łódzkie. Dosłownie środek kraju. Stąd pochodzę. https://images.app.goo.gl/4L3ezt7civuRdgWRA Dach płaski był.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Najwięcej tych budynków na mazowieckiej/lubelskiej wsi (bo takie znam głównie) to lata 60, 70 i 80 i początek 90. Potem nastąpił spadek opłacalności tych biedagospodarstw i obecnie sporo tych budynków stoi pustych, bo nie nadają się do nowoczesnej produkcji. W rolnictwie bez efektu skali nie ma sensownego dochodu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: @PanKapibara moi dziadkowie i sporo osób z rodziny po wojnie pojechała na wolne tereny, kupiła grunt i rozpoczęła budowę, przywieźli ze soba dom który kupili w rodzinnej wsi
po wstąpieniu do UE widziałem 2 gospodarstwa powstałe od zera ale jedno w byłym siedlisku (tylko z domem i drewutnią)
  • Odpowiedz