Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Odłożyłem poduszkę finansową w PLN - nic ogromnego, 6krotność mojej wypłaty. Teraz zastanawiam się co dalej. Na inwestycje nie mam nerwów, zresztą pieniędzy też nie - nie jestem w stanie miesięcznie kilka stówek pakować w fundusze czy giełdę. Zastanawiam się nad dalszym oszczędzaniem gotówki ale w obcych walutach: USD, Euro, CHF i dopiero jak uzbieram sensowne kwoty (np po 5k) zabranie się za inwestycje na giełdach. Czy to ma sens? Gdzie najlepiej kupować takie waluty?

#pytanie #oszczedzanie #pieniadze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: z walutami jest ten problem ze gdziekolwiek byś je kupował to ci doliczą opłatę, a co się dalej z nimi stanie to też nie wiadomo - z wymienionych walut chyba tylko euro faktycznie przez lata trzyma cenę do PLN bo i dolar i frank długo trzymały się w okolicach 3 i 2zl. Imho waluty mają sens jeśli jesteś je w stanie trzymać za granicą i nie 100$ tylko bardziej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: póki są konta, gdzie można inwestować nawet małymi kwotami(brak prowizji, akcje ułamkowe) na dość korzystnych zasadach, to ja nie widzę sensu takiego działania. Ale to Ty musisz znaleźć drogę, która Tobie odpowiada najbardziej.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nieustępliwy-czempion-66: Indeksowane Konto Oszczędnościowe Toyota Bank. Oprocentowanie kwartalne na podstawie notowania WIBOR 3M z przedostatniego dnia kwartału (obecnie 5,85% w skali roku- środki do 400tyś.).
Bez wymagania zakładania konta osobistego, bez g#wno promocji wymagających jakichś kilku zakupów kartą czy innym blikiem, regularnych wpłat i innych badziewiów czy przerzucania środków między bankami.
Jako skarbonka z dobrym oprocentowaniem dla poduszki finansowej bardzo dobre konto. W przypadku wypłaty z konta pobierane 30zł. Dodatkowy plus
  • Odpowiedz