Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego w celu obniżenia inflacji zabiera się pieniądze ludziom którzy mają kredyty (zwłaszcza hipoteczne), a innym nie? Dlaczego to kredytobiorcy mają finansować dławienie inflacji? Jeżeli wyższy WIBOR jest po to, aby ściągnąć pieniądze z obiegu to niech wprowadzą jakiś podatek na rzecz dławienia inflacji, który każdy by płacił.

#inflacja #kredythipoteczny #kredyt #bank #pozyczka #polityka #bk2 #hipoteka #nieruchomosci

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: inflacja powstaje przez dodruk pieniądza.. kredyt to właśnie takie wpuszczenie dodrukowanych pieniędzy na rynek, tak wiec kredytobiorca przyczynia się do powstawania inflacji
  • Odpowiedz
  • 4
@mirko_anonim kredytobiorcy w momencie zaciągania kredytu ściągają siłę nabywczą z przyszłości płacąc za nią pieniędzem o wartości obecnej, są tym samym beneficjentem deprecjacji pieniądza poprzez jego dodruk bo korzystają z tegoż zanim jego wartość spadnie.
Im się wydaje że płacą a tak naprawdę to oni najwięcej zyskują, a reszta im płaci inflacją.
  • Odpowiedz
aby ściągnąć pieniądze z obiegu

Dlaczego to kredytobiorcy mają finansować dławienie inflacji?

@mirko_anonim: Bo te pieniądze, które dostali z kredytu wzięły się z powietrza i to są pieniądze w obiegu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Standardowo wysokie stopy są po to aby ograniczyć ryzyko i spekulację na rynku. Podatek inflacyjny nie ma sensu bo uderza on w zwykłych ludzi a nie osoby odpowiedzialne za tworzenie inflacji. Jeśli kredyt będzie droższy to inwestorzy ograniczą działania do najpewniejszych wyborów i np. nie dadzą dużych podwyżek w mało kluczowych działach lub nie wybudują nowej inwestycji mieszkaniowej która "tworzy" nową proinflacyjną wartość w postaci 30% marży. Ludzi kupujący
  • Odpowiedz
@hadrian3: Sekwencja w uproszczeniu jest następująca. Bank wypłaca kredyt na konto Klienta, w tym momencie następuje kreacja gotówki, natomiast Klient chwile później przelewa tę kasę np. dealerowi samochodowem, tym samym bank zostaje udzielonym kredytem, ale do końca dnia musi zdobyc taką samą kwotę w depozycie innego Klienta. Pieniądz został wykreaowany, ale Bank i tak musi pozyskać taką samą kwotę. Innymi słowy to nie bank tworzy pieniądze tylko sektor bankowy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim
Haha czemu mam płacić więcej skoro obcy mi ludzi biorą kredyty na 30 lat pompując gotówkę do obiegu w gospodarce? To chyba przez was ta inflacja głównie rośnie bo inicjujecie kreowanie pieniądza z powietrza?
  • Odpowiedz