Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuję na B2B jako kontraktor a do tego mam niewielki sklep internetowy. Obrót w sklepie jest rzędu kilkunastu tys zł/mc, z niewielką marżą.
Nie mam kasy fiskalnej bo cała sprzedaż idzie przez konto, a produkty są poza listą obowiązkowej ewidencji.
Chciałbym trochę pojeździć na targi i incydentalnie sprzedawać bezpośrednio.
Nie jestem zainteresowany prowadzeniem sklepu fizycznego itp.
Czy muszę wejść w posiadanie kasy?
Wiem że jest limit 20 tysięcy rocznie ale on dotyczy całości sprzedaży a nie tylko dochodu, więc ze dwa wyjazdy i już będę ponad limit.

Brak kasy jest dla mnie absolutnie wygodny i tej kasy nie chcę gdyż mam dwa magazyny w różnych częściach miasta i w bieżącej sytuacji jak realizuję sprzedaż to tylko drukuję fakturę i mam sprawę zamkniętą. A rozumiem że jak już mam kasę to każdą sprzedaż nawet z przelewem na konto i fakturą muszę na tą kasę nabić, co więcej ten paragon musi być w przesyłce. Więc bym musiał z kasą jeździć żeby do każdej paczki którą wysyłam drukować paragon a efektywnie potrzebuję jej do sprzedaży bezpośredniej kilka razy w roku. Wiem też że nie ma tu znaczenia czy pieniądze pobieram gotówką czy płatnością kartą na konto.

Myślałem żeby takie wyjazdy organizować na żonę jako działalność nierejestrowana (bo pewnie i tak by ze mną jeździła) ale tu znów ze względu na to że się patrzymy na przychody a nie dochody to limit wyczerpię w kilka godzin.

1. A może jestem w błędzie i mogę sprzedaż prowadzić "hybrydowo" czyli te zakupy przez internet z płatnością na konto mogę obsłużyć fakturą?
2. A jak to robi np. x-kom bo zdaje się że jak kupuję u nich przez sklep internetowy to dostaję fakturę a jak kupuję na miejscu to drukują paragon?
3. Jakieś inne pomysły, czy mogę tylko np. w wyznaczone dni prowadzić sprzedaż na kasę?
4. Czy znacie jakieś sensowne rozwiązania, może jakąś samą małą drukarkę tych paragonów co mógłbym ich kupić dwie i jakoś spiąć żeby z tym na co dzień nie jeździć? Albo jakieś inne rozwiązanie? Może po prostu kupić sobie dwie kasy fiskalne, to jest więcej roboty potem w rozliczaniu? Do księgowości korzystam z ifirma i tam widzę opcję "kasa fiskalna"
5. Rozumiem że na kasie fiskalizuję tylko sprzedaż do osób fizycznych czyli jak np sprzedaję na firmę albo wystawiam fakturę za moje usługi jako kontraktor to nie drukuję do tego paragonu. (A co się stanie jak wydrukuję?)

Dzięki z góry za podpowiedzi

#firma #dzialalnoscgospodarcza #jdg #ifirma

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wszystko co nie przechodzi przez konto wlicza się do limitu 20 000.

Możesz dla tego co idzie internetowo pozostać fakturą.
Na targach polecam BLIK lub płatność kartą (koszt terminala to max 50 zł miesięcznie + 2% prowizji) i każdorazowo faktura - upierdliwe :).

Ad 5 - jeśli wydrukujesz paragon do wystawionej później faktury - to fakturę oznaczasz w swojej księgowości jako "faktura do paragonu", jeśli tego nie zrobisz - to
  • Odpowiedz