Aktywne Wpisy

zajsty +417
W 26 kolejce Harry Kane bez gola.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
źródło: KvL26
Pobierz
Soothsayer +91
tak w ogóle to ja myślał, żę wy se żartujecie z tymi kolejkami do butelkomatu a dzisiaj żem na własne oczy widział o 7 rano już kolejka aż do bułek była ustawiona i wszyscy z worami tych butelek boże święty co za z-----y system xd

#gielda
Tak patrzę jak się topi kasa na rachunku maklerskim i mnie naszły takie przemyślenia.
Ile kasy byście potrzebowali na spokojne życie?
Każdy chciałby zarabiać sto koła miesięcznie, ale w końcu chyba coś innego się liczy.
Praktycznie całą kasę, co mam, zarobiłem pracujac 15 lat w tej polskiej firmie, z której wszyscy się nabijają na Wykopie. Kupiłem za to dwa mieszkania w dużym mieście. Mniejsze wynajmuję, w większym mieszkam. Do tego mam około 1 miliona w obligacjach i akcjach – po połowie. To razem wszystko przynosi jakieś 7k miesięcznie (lepiej bym wyszedł, gdybym wszystko wpakował w obligacje… Na akcjach ledwo jestem na plusie, zwłaszcza po ostatnich dniach).
Kilka lat temu chciałem mieć 5 tys. miesięcznie z dodatkowych źródeł i wtedy czułbym się bezpiecznie. Później podniosłem poprzeczkę do 10 tys. i liczę, że w tym roku tyle zarobię. To już kwota, za którą da się przeżyć. Bez szaleństw, ale mniej więcej tyle teraz wydajemy (dwójka dzieci, prywatna szkoła, plus jakieś niedrogie wakacje dwa razy do roku).
Jak u was?
Macie jakąś kwotę, do której dążycie i uważacie, że wtedy osiągnęliście sukces? Mam trochę dość wyścigu szczurów.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt
Jak będziesz pisał następnego baita, to się wcześniej doedukuj.
EDIT: nie doczytałem, że akcje + obligacje to oddzielnie 1 mln złotych. Wtedy jest taka możliwość, ale to i tak bait ( ͡° ͜ʖ ͡°)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny
Dlatego pisałem że lepiej jak by to wszystko b
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Ale co tu jest baitem?
I po co?
Myślę że naprawdę sporo osób ma takie rozterki. Mam sporo znajomych co zarabiają podobnie, chociaz wiekszosc to lekarze albo stomatolodzy (ja robie w it). Niektórzy z pensja po 50k żyją na chwilówkach i co roku wymieniaja auto, inni kupują mieszkania albo obligacje. Jeszcze inni buduja wille i spedzaja pol zycia dowozac dzieci do szkoly.
Ja zawsze starałem się żeby nie dopadła
Z tym przejściem na etf już myślę "jak tylko odbije". Spędziłem sporo czasu na analizowaniu tych akcji psychicznie ciezko odpuscic. Ale to chyba jest droga.
Z tym fizycznym złotem to nie jest takie łatwe jak się wydaje. Kupiłem trochę zlota i srebra, to już trzeba kombinować sejf, alarm, monitoring itp. Stresujące to jest.
A inwestowanie w siebie co polecasz?
Większość rzeczy jest tania. Ucze się dodatkowych języków na
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Gratulacje. Naprawdę.
Cos sie zmienilo w Twoim życiu pomiedzy 2M a 7M kapitalu?
Jak utrzymujesz motywacje?
Wyglada ze jestem na podobnej trajektorii ?przynajmniej tak chcę myśleć).
U mnie zarobki i wydatki byly przez ostatnie lata podobne, ostatnio zmieniłem pracę wiec chwilę mi potrwa odbudowanie premii, ale myślę że w rok, dwa wrócę do
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
1. Nie w mieszkania. Są drogie i ryzykowne przy polskim prawie i niestabilnym sąsiedzie ze wschodu. Ogolnie uwazam to za nieetyczne inwestowanie (beton nie generuje wartosci). Mieszkania sa do mieszkania, jak sie policzy na nich net yield i pamieta, ze to sie amortyzuje (odmalowywanie co kilku lat, najemcy nie dbają bo to nie jest ich) to to jest bez sensu
2. ETF all world + obligacje, agresywnie (80/20)...
3. ...bo