Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Czasy kiedy na zachodzie Europy życie było łatwiejsze powoli dobiegają końca. Ci bardzo zdolni, albo bardzo ambitni wyjeżdżają, bo nie ma tu dla nich miejsca. Jednak dla większości ludzi to bez różnicy tak naprawdę. Na obecnym etapie dobre życie prowadzą tak naprawdę jedynie ludzie bardzo zamożni, którzy albo mieli mnóstwo szczęścia, albo majątek odziedziczyli. ¯\(ツ)/¯ Dla przeciętnego Polaka drzwi zostały już zamknięte.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na zachodzie praca jest, ale głównie fizyczna. Sortownie śmieci, praca cały rok w chłodni na mrozie, opieka nad starszymi ludźmi, budowlanka. Dla wykształconych kołnierzyków to słaba opcja, zwłaszcza że wcale dobrze nie płacą.
  • Odpowiedz
  • 1
Na zachodzie będziesz w tym samym miejscu.
Tam też będziesz robolem
Rosnące koszty na całym świecie
Kosmiczne ceny mieszkań
Rynek matrymonialny, zobacz jak są traktowani Ukraińcy w Polsce przez Półki i tak samo będziesz traktowany przez Niemki i Francuzki.
Zawsze będziesz obcy
  • Odpowiedz
Co zatrzymuje młodych Polaków przed #emigracja w 2025?

@mirko_anonim: Odległość od rodziny i znajomych, wizja budowania relacji z innymi od zera. Myślę, że to największy czynnik przeciwko emigracji. Z drugiej strony jeśli ktoś jest na tyle odważny, to może znacznie poprawić sobie jakość życia, a jeśli coś nie wyjdzie - wrócić do Polski.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
W 2004 roku Polska weszła do UE, Anglia, Irlandia i Szwecja jako pierwsze otworzyły rynek pracy dla nowych krajów członkowskich. W Polsce wyż demograficzny kończył studia i wchodził na rynek pracy z 30% bezrobociem. Pensje były żałośnie niskie, 10 chętnych na jedno miejsce pracy.

W tym czasie w Anglii praca leżała na ulicy, Anglicy nie chcieli pracować w magazynach. Różnica w sile waluty była olbrzymia. Picker Packer w magazynie z
  • Odpowiedz
@lavinka: @marcez: nie do końca. Jestem zwykłym białym kołnierzykiem i tylko pracowałam biurowo. Praca w zwykłym biurze na Zachodzie daje mi większe wynagrodzenie niż korpo w Polsce. Zrezygnowałam z korpo pracując za granicą i przeniosłam się do zwyczajnej firmy do biura- nadal zarabiam więcej niż moja najlepsza praca w Polsce, a mam dość duży luz i brak realizacji KPI. Mam więcej luzu za większe pieniądze i kultura pracy
  • Odpowiedz