Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nic juz nie rozumiem z #bieganie
Biegam od dwoch lat powoli zeby budowac baze tlenowa. Glownie 5km 2-3 razy w tygodniu. Wchodze dzisiaj na garmina a tam wszystkie treningi w fazie progowej czyli wg garmina 153-171 tetno. Stednie tetno przy tempie 6:30-7:00/km to 150-160. Nie powinienem miec nizszego tetna zeby budowac kondycje? Jak zmniejsze tempo to bede chyba musial marszobiegi robic... Dzisiaj robilem fartlek z przyspieszeniami na 5:30/km to ledwo dalem rade te 5km zrobic... Zniechecilem sie tylko
Co chcialem osiagnac biegajac w "tlenie" to budowac kondycje pod inne sporty ale widze ze uj z tego jest. Moze dodac szybsze treningi zeby to tetno zbic czy zmniejszyc tempo i wrocic do marszobiegow? Waze 77kg przy 180cm, niski bf

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dlatego nigdy nie robię tego co zegarek sobie wymyśli, jak iw tym sens jak biegasz dla kondycji to biegaj tak jak to czujesz. Nigdy jego sugestie nie trzymały się kupy bo są chyba dla zawodowych wyjadaczy. Zegarek sugerował mi bieganie takim tempem że w moim wieku to prędzej bym musiał dzwonić po kaletkę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zaryzykuje twierdzenie, że z 5 km 2, 3 razy w tygodniu bazy nie zbudujesz. 3 razy w tygodniu, przy czym jeden bieg dłuuugi (15 km o najmniej) i powolny to minimum. Po 3 miesiacach będzie baza. Dopiero potem się bierz za interwały a progi to po kolejnym pół roku. I nie patrz na garmina.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jako osoba z w miarę normalnym BMI to brzmi jakbyś od wczoraj się wziął za bieganie. Chyba że masz problemy innej natury. Ile masz lat? Jak nie wiesz jak masz biegać to biegaj tempem tempem konwersacyjnym i nie patrz na tempo i tętno. Każdy poradnik dla początkujących o tym mówi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Biegam od dwoch lat

z przyspieszeniami na 5:30/km to ledwo dalem rade te 5km zrobic

Po dwóch latach biegania powinieneś bez problemu utrzymywać tempo 5:30/km, nawet przy 2-3 treningach w tygodniu. Jeśli chodzi o tętno - mierzysz je zegarkiem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: panowie powyzej maja racje. Ja wiem ze piszesz, ze glownie biegasz, wiec pewnie masz jeszcze jakies inne typy biegow, ale zastanow sie:
Piszesz ze potrzebujesz kondycji pod inne sporty, ile czasu spedzasz na uprawianiu ulubionych/docelowych dyscyplin?
A tutaj chcialbys budowac kondycje, wydolnosc tlenowa itd spedzajac na trasie 25-30 minut. Jak znam zycie to przez 10-15 min sie ubierasz zeby wyjsc na trase.
Wiec jakie maja byc z tego efekty?

Druga sprawa nie
  • Odpowiedz
pod rower

@mirko_anonim: To nie lepiej wzmocnić Ci treningi rowerowe? W moim odczuciu, agresywniejsze treningi rowerowe dały mi dużo więcej i w krótszym czasie, niż bieganie. Rower bardzo szybko poprawił mi kondycję i ogólną wydolność, co przyniosło też efekty w pozostałych sportach. Z bieganiem - choć biegam od 5 miesięcy - nie czuję takiego skoku. Mam świetny czas na piątki, ale jest to okupione bólem i cierpieniem i na razie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Jak chcesz mieć zrównoważoną stamina siła do wytrzymałości to najłatwiej sporty walki, najłatwiej boks i sparing partner przeplatane z siłownią Jak nie będziesz mieć testosteronu to zapomnij że będą sensowne progresy a nie męczenie się Od walenia cardio jak głupi skoczy Ci tylko kortyzol i rozwalisz testo i może już widać tego skutki nie wiem jak z dietą i suplementacją, A już tym bardziej pytaj facetów bo znają swoją
  • Odpowiedz