Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki jaki jest koszt życia na studiach w 2025 roku w Katowicach? W tym roku zdaję maturę i niestety przyszedł moment żeby zdecydować co dalej xd. Początkowo rozważałem studia zaoczne ale po głębszej rozkminie doszedłem do wniosku, że szczerze... to nie ma co tak się pchać do z--------u xD. Jednak studia dają jakąś możliwość przedłużenia "dzieciństwa" a z moimi obecnymi umiejętnościami nic innego na rynku pracy niż z-------l w kołchozie mnie nie czeka. Oznacza to także, że będę musiał mieszkać w akademiku co mnie trochę przeraża ale mam nadzieję, że poznam jakiegoś ziomka i ogarniemy pokój razem.
#studia #uczelnie #katowice

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim ma dziennych się dorabia wieczorami i w weekendy na stacja benzynowych i w knajpach, na zaocznych się pracuje w tygodniu, a w weekend się siedzi na uczelni. Jak nie masz dzianych rodziców, to nie przedłużysz dzieciństwa, ale to dobrze. Wskocz na głęboką wodę i weź odpowiedzialność za siebie. To ci da dobry start w życie. Licz na siebie, a zobaczysz że ci się uda. Twarda bania i zaciśnięte zęby, czy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Prawdziwy_Oponiarz Wiem, że się dorabia tylko chodzi o to, że nie pójdę do pełno etatowej pracy i przy tym nie będę leniem i nierobem tylko studentem xD. Ja się nie boję pracy, pracuje od 16 roku życia tylko też na chwilę obecną nie widzę większych perspektyw na rynku pracy i jak wyżej już wspomniałem nie ma sensu aż tak do kołchozu się pchać. Wierzę że jeszcze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim zależy jaki jest ten średni poziom¯_(ツ)_/¯ Szczerze mówiąc, ja wybrałem życie kołchoźnika, więc nie wiem ale się wypowiadam. Moje siostry zaraz po praktykach zostawały w firmach gdzie je miały i przechodziły na studia zaoczne, więc chyba nie jest tak źle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim bardzo dobry wybór z dziennymi wbrew temu co motłoch z jakiegoś powodu próbuje wmawiać. Jeśli chodzi o koszty życia to koszt pokoju dwuosobowego na pewno nie więcej niż 1000/os (za 700 też znajdziesz), jedzenie i reszta to z 1200. Zaraz przyjdzie ktoś i powie że da się na spokojnie wyżywić za 500zł - może i można, ale "opłaca się" =/= "warto".
  • Odpowiedz
ma dziennych się dorabia wieczorami i w weekendy

@Prawdziwy_Oponiarz: przez całe studia poznałem całą jedną osobę dorabiająca w weekendy czy wieczorami na dziennych. Nikt z roku i równoległych kierunków (ja też nie) nie pracował podczas studiów. Co to za równoległa rzeczywistość jaką tworzysz xd
Wystarczy mieszkać blisko i dalej mieszkac w domu rodzinnym albo mieszkać w akademiku albo sam pokój ze słoikami z domu, a nie mieszkanie. I koszty są
  • Odpowiedz