Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim,
Mam dość duży, stary dom z grubymi ścianami i stropami, bez położonych kabli internetowych – nie chcę się w to bawić, wolę korzystać z Wi-Fi. Obecnie używam systemu mesh Ubiquiti AmpliFi HD (router + 3 MeshPointy), który świetnie działał z moimi poprzednimi operatorami (UPC, a potem Play). Podłączałem router operatora kablem do mojego routera mesh, wyłączałem Wi-Fi na routerze operatora, tworzyłem nową sieć Wi-Fi na systemie mesh i wszystko działało bezprzewodowo – w tym telewizja (dekoder główny + multiroom), która nie wymagała SSID sieci operatora.
Niedawno zmieniłem operatora na Orange i otrzymałem router Funbox 6. Na infolinii zapewniono mnie, że dekodery TV będą działać po Wi-Fi, bo nie mam możliwości położenia kabli do wszystkich telewizorów. Okazało się jednak, że dekodery muszą być podłączone konkretnie do sieci Wi-Fi rozsyłanej przez Funbox 6, a tego SSID nie da się zmienić na inne. Wypożyczyłem na próbę extender Wi-Fi od Orange (Smartbox Wi-Fi), ale nie spełnia moich oczekiwań: nie pokrywa całego domu i ogrodu, a brak band steering sprawia, że to rozwiązanie odpada.
Moje główne pytanie brzmi: Czy mogę podłączyć mój obecny system mesh Ubiquiti AmpliFi HD w taki sposób, aby dekodery TV od Orange działały po Wi-Fi, bez kabli? Jeśli nie, czy kupno nowego systemu mesh, np. TP-Link Deco BE65 (Wi-Fi 7), rozwiąże problem? Nie jestem biegły w tematach sieciowych, więc proszę o szczegółowe wyjaśnienia lub instrukcje.

#orange #swiatlowod

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bez położonych kabli internetowych – nie chcę się w to bawić, wolę korzystać z Wi-Fi.

@mirko_anonim: no i tu popełniasz błąd. Twój wybór odnośnie internetu po domu, ale choć do TV kabel jednak podprowadź, wiele to ułatwi, przede wszystkim to, że TV przez wifi, jeszcze poprzez meshe sreshe, o ekstenderach nie wspominając i tak będzie działało jak kupa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Im wiekszy numerek wifi tym gorzej sygnal przechodzi przez sciany.

Swoja droga, a nie mozesz skopiowac nazwy i ustawien SSID z funboxa? Tak aby dekoder myslal, ze sie wpina do funboxa? :D

Od biedy mozesz zainteresowan sie power in line.
U mnie w kilku domach dziala bardzo dobrze. Nawet granie dziala bez zarzutu. Jakkolwiek musisz pamietac, ze gniazdka musza byc na tej samej fazie.
  • Odpowiedz
  • 3
@mirko_anonim @Rudz1elec problemem nie jest ustawienie nazwy WiFi.

Musisz skonfigurować poprawnie VLANy na tym meshu.

Wchodzący do Funboxa musi być Trunk 838+839+35
WiFi zwykłe (do internetu ) musi być
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Jarek_P Jak napisałem, w UPC jak i w Play gdzie dekodery nie wymagały sieci rozsyłanej przez ich router, wszystko działało bez zarzutu, w całym domu miałem prędkość powyżej 30 Mbps, wiadomo że im bliżej wym prędkości były większe (łącze 1Gbps) - nie wiem czemy w Orange miałoby to nie działać

@Rudz1elec aha nie wiedziałem, że nowsze standardy wifi gorzej sobie radzą ze ścianami.

@Retsew dzięki
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim nowsze standardy wifi nie radzą sobie gorzej ze ścianami. Możesz mieć WiFi 7 na 2.4Ghz, gorzej jedynie radzą sobie wyższe częstotliwości (WiFi 6e wprowadzili 6Ghz)
  • Odpowiedz