Aktywne Wpisy

Jestem_Tutaj +15
W każdej fabryce landrynek owocowych był jakiś zwyrol, który do opakowania dorzucał te białe co smakowały jak spucha ( ಠ_ಠ)
źródło: temp_file1975405140244048422
Pobierz
almete +6
wygrywacie czy nie

Cześć wszystkim,
Mam dość duży, stary dom z grubymi ścianami i stropami, bez położonych kabli internetowych – nie chcę się w to bawić, wolę korzystać z Wi-Fi. Obecnie używam systemu mesh Ubiquiti AmpliFi HD (router + 3 MeshPointy), który świetnie działał z moimi poprzednimi operatorami (UPC, a potem Play). Podłączałem router operatora kablem do mojego routera mesh, wyłączałem Wi-Fi na routerze operatora, tworzyłem nową sieć Wi-Fi na systemie mesh i wszystko działało bezprzewodowo – w tym telewizja (dekoder główny + multiroom), która nie wymagała SSID sieci operatora.
Niedawno zmieniłem operatora na Orange i otrzymałem router Funbox 6. Na infolinii zapewniono mnie, że dekodery TV będą działać po Wi-Fi, bo nie mam możliwości położenia kabli do wszystkich telewizorów. Okazało się jednak, że dekodery muszą być podłączone konkretnie do sieci Wi-Fi rozsyłanej przez Funbox 6, a tego SSID nie da się zmienić na inne. Wypożyczyłem na próbę extender Wi-Fi od Orange (Smartbox Wi-Fi), ale nie spełnia moich oczekiwań: nie pokrywa całego domu i ogrodu, a brak band steering sprawia, że to rozwiązanie odpada.
Moje główne pytanie brzmi: Czy mogę podłączyć mój obecny system mesh Ubiquiti AmpliFi HD w taki sposób, aby dekodery TV od Orange działały po Wi-Fi, bez kabli? Jeśli nie, czy kupno nowego systemu mesh, np. TP-Link Deco BE65 (Wi-Fi 7), rozwiąże problem? Nie jestem biegły w tematach sieciowych, więc proszę o szczegółowe wyjaśnienia lub instrukcje.
#orange #swiatlowod
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: no i tu popełniasz błąd. Twój wybór odnośnie internetu po domu, ale choć do TV kabel jednak podprowadź, wiele to ułatwi, przede wszystkim to, że TV przez wifi, jeszcze poprzez meshe sreshe, o ekstenderach nie wspominając i tak będzie działało jak kupa.
Swoja droga, a nie mozesz skopiowac nazwy i ustawien SSID z funboxa? Tak aby dekoder myslal, ze sie wpina do funboxa? :D
Od biedy mozesz zainteresowan sie power in line.
U mnie w kilku domach dziala bardzo dobrze. Nawet granie dziala bez zarzutu. Jakkolwiek musisz pamietac, ze gniazdka musza byc na tej samej fazie.
Musisz skonfigurować poprawnie VLANy na tym meshu.
Wchodzący do Funboxa musi być Trunk 838+839+35
WiFi zwykłe (do internetu ) musi być
@Rudz1elec aha nie wiedziałem, że nowsze standardy wifi gorzej sobie radzą ze ścianami.
@Retsew dzięki