✨️ Obserwuj #mirkoanonim W ramach projektu na studiach chce dokonać analizy rynku nieruchomości w Polsce. Napisałem skrypt, dzięki któremu uzyskuje różne ogólnodostępne dane o nieruchomościach ze strony otodom.pl. Stwierdziłem, że wartościowe byłyby również dane o historii zmian cen nieruchomości, na otodom jest to dostępne po zalogowaniu, ale zgodnie z robots.txt dla tego portalu dane dostępne po loginie są poza dozwolonym zakresem scrapowania.
Przymierzam się do napisania kolejnego skryptu dla jakiegoś innego portalu z cenami nieruchomości gdzie historyczne ceny nieruchomości są ogólnodostępne, pierwszy na myśl przychodzi portal zametr.pl. Zanim jednak to zrobię, stwierdziłem, że ze względu na to, że wiele inicjatyw pochodziło z wykopu, a temat nieruchomości jest tu dość popularny to warto byłoby tu zasięgnąć o opinię. Podejrzewam, że są tu osoby, które już tworzyły podobne boty czy po prostu siedzą w temacie nieruchomości, stąd pytanie jakie polecicie wartościowe strony, z których można brać dane o nieruchomościach właśnie z uwzględnieniem historii ich zmian. Może istnieją jakieś ogólnodostępne API (w grę wchodzą też opcje płatne) albo zbiory danych w tym temacie? Może już ktoś tworzył podobnego bota i istnieje jakaś strona pozwalająca na uzyskanie gotowego zbioru danych? Z góry dziękuję za pomoc.
W ramach projektu na studiach chce dokonać analizy rynku nieruchomości w Polsce. Napisałem skrypt, dzięki któremu uzyskuje różne ogólnodostępne dane o nieruchomościach ze strony otodom.pl. Stwierdziłem, że wartościowe byłyby również dane o historii zmian cen nieruchomości, na otodom jest to dostępne po zalogowaniu, ale zgodnie z robots.txt dla tego portalu dane dostępne po loginie są poza dozwolonym zakresem scrapowania.
Przymierzam się do napisania kolejnego skryptu dla jakiegoś innego portalu z cenami nieruchomości gdzie historyczne ceny nieruchomości są ogólnodostępne, pierwszy na myśl przychodzi portal zametr.pl. Zanim jednak to zrobię, stwierdziłem, że ze względu na to, że wiele inicjatyw pochodziło z wykopu, a temat nieruchomości jest tu dość popularny to warto byłoby tu zasięgnąć o opinię. Podejrzewam, że są tu osoby, które już tworzyły podobne boty czy po prostu siedzą w temacie nieruchomości, stąd pytanie jakie polecicie wartościowe strony, z których można brać dane o nieruchomościach właśnie z uwzględnieniem historii ich zmian. Może istnieją jakieś ogólnodostępne API (w grę wchodzą też opcje płatne) albo zbiory danych w tym temacie? Może już ktoś tworzył podobnego bota i istnieje jakaś strona pozwalająca na uzyskanie gotowego zbioru danych? Z góry dziękuję za pomoc.
#nieruchomosci #mieszkania #mieszkanie #otodom #programowanie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt