Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kilka lat temu, gdy chodziłem do technikum, wydarzyła się pewna sytuacja w mojej szkole. Jeden z uczniów z innej klasy nosił w plecaku gaz pieprzowy do samoobrony. Pewnego dnia, podczas przerwy, inny kolega wyciągnął mu ten gaz z plecaka i rozpylił go w klasie.
Kiedy nauczyciel wrócił na lekcję, zaczęł się źle czuć — chyba miał uczulenie, choć dokładnie nie pamiętam. Wezwano karetkę, a sprawa zrobiła się poważna. Na miejsce przyjechała też policja.
Szkoła początkowo chciała wydalić ze szkoły obu uczniów — zarówno tego, który przyniósł gaz, jak i tego, który go użył. Ostatecznie jednak rada pedagogiczna uznała, że wyrzucenie byłoby zbyt surową karą, i obaj uczniowie otrzymali poważne kary.

Mam do tego całą sytuację pytanie natury prawnej, bo mi się to w głowie nie mieści. Czy szkoła miała prawo chcieć wyrzucić tego ucznia, który legalnie nosił przy sobie gaz pieprzowy? Był już pełnoletni, nie miał przy sobie żadnych niebezpiecznych narzędzi typu kastet czy nóż — jedynie gaz, na wypadek jakiegoś zagrożenia (np. ze strony troglodytów jak ten drugi kolega co zabrał mu gaz).

Do szkoły dojeżdżał. Czy ten chłopak miał jakąkolwiek szanse odwołać się do sądu, czy gdziekolwiek z taką decyzją szkoły?
Moim zdaniem nie zrobił nic złego. Był pełnoletni, gaz jest legalny i to nie on go rozpylił bezsensu i nie miał wpływu na kolegę, nie dawał mu go. Jak wspominałem - do szkoły jeździł samochodem - a jak wiemy na nagraniach z yt, często taki gaz się może przydać.
A w oczach szkoły był RÓWNIE WINNY XD tak samo.

Jak komuś złodziej ukradnie auto i złamie nim prawo, to właściciel ma też iść za to do więzienia? albo wyobraźcie sobie sytuację, w której jedziecie do pracy albo na studia, mając przy sobie legalny gaz pieprzowy do samoobrony — i nagle dostajecie za to mandat od policji XD

#prawo #samochody #stopcham #szkola #techbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kilka lat temu, gdy chodziłem do technikum, w...

źródło: gaz_pieprzowy_4_mszqai3ujnrzgi0q

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Tak jak piszesz, posiadanie samego gazu nie jest karalne - określa to UOBIA w art. 11.

Jednak na podstawie rozporządzenia Min. Edukacji w zakresie postępowania w przypadku posiadania niebezpiecznych narzędzi z 26 lipca 2018 nauczyciel powinien "poprosić" o zwrot narzędzia, a w przypadku gdy nie zostanie zwrócony, powinien poinformować pedagoga, sekrekretariat, dyrekcję, a ta Policję, ktora z kolei powinna przekazać sprawę do Sądu Rodzinnego.
Nie znajduję informacji o innych karach,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mój kuzyn miał taką sytuację ponad 30 lat temu, nosił gaz bo wracał nocami na piechotę za miasto , dorywczej pracy. W szkole koleżanka wyciągnęła mu ten gaz i rozpylila, oczywiście to jego wyrzucili ze szkoły, jej nie xd
  • Odpowiedz