Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Potrzebuje feedbacku o własnym życiu i finansach. Zdałem sobie sprawe, że nieszczególnie wiem co robić w życiu

Mam dwadzieścia parę lat i jestem w 3/5 studiów, mam realne oszczędności na poziomie 25k i miesięcznie po odłożeniu wydatków na jedzenie/życie i wynajęty pokój zostaje mi 2.5-3k (lub 5k jeżeli mam przerwę od studiów).
Ostatnio mam serię nieudanych inwestycji i zacząłem sobie wszystko analizować .

Przeprocesowałem sobie straty finansowe w głowie i dopiero zdalem sobie sprawę, że to tak naprawdę tylko jeden miesiąc nadwyżki finansowej. Dodatkowo zdałem sobie sprawę, że pracuję/studiuję realnie 10-11h dziennie, a w weekendy po 8h potrafie spędzić nad studiami/projektami, a w reszcie czasu upycham siłownie i pojedyncze wyjścia ze znajomymi. I nic z tego życia nie mam i nie wiem zbytnio co ze sobą zrobić, podliczylem sobie i, żeby kupić mieszkanie musiałbym pracować jeszcze z 3-5 lat na wkład własny, wiec jest to dość odległa perspektywa zważając na mój wiek.
Odkładam wiec te pieniądze na niewiadomo co, tak bez większego celu.

Nie mam większych pasji, związku ani celów w życiu. Korposzczurzę sobie na takim niskim poziomie i nie wiem co dalej.

Nie wydaje mi się, że to co wyżej napisałem ma dużo sensu, ale mam potrzebę odbicia swojej perspektywy w opiniach innych.
#zycie #finanse #oszczedzanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Za mało danych, jak studiujesz medycynę to nie musisz sie niczym poza studiami przejmować, bo wszystkie problemy finansowe rozwiązują się z pierwszym dniem pracy po rezydenturze. Jak studiujesz inny kierunek z jakimiś perspektywami to też bym się nie przejmował, jak studiujesz administracje i po studiach planujesz pracę w kołchozie to też bym się nie przejmował bo i tak masz p--------e xD
  • Odpowiedz
@DeoLawson: no, ja na przykład z------m, że nie poszedłem na medycyne, bo uznałem że długo zajmie zanim będę zarabiał, a przecież mogłem pożyczyć, a później spokojnie spłacić już jako lekarz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Fakty sa takie ze im bardziej sie zasugerujesz tym co ktos ci podpowie tym dalej od twojego wlasnego "ja" :)
Co uniwersalne i u mnie sie sprawdzilo - tydzien wakacji z jak najmniejsza iloscia telefonu i sprawdzeniem co dla ciebie wazne w zyciu ale gowno tam wiem bo jestem 10+ lat od ciebie starszy. Polecam rowniez ksiazeczke Heidt - Hipotezy szczescia.
  • Odpowiedz