Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, jak jako bieda-księgowy zwiększyć możliwie szybko swoje zarobki?

Mam problem, bo pomimo prawie trzydziestki na karku mam w CV dość sporo miejsc pracy (w zawodzie na szczęście), przerwy w pracy i jedynie licencjat oraz skończony kurs II stopnia w SKWP oraz szkolenie z cen transferowych. Robiłem głównie w państwówce (szpital, potem NFZ), mam też na koncie kilkumiesięczne praktyki w audycie w jednej z firm Big4 (tempo pracy nie do wytrzymania, raczej podziękuję), obecnie robię jako "specjalista" w hinduskim korpo w Łodzi w dziale R2R dla niemieckiego klienta.
Myślałem, że znalazłem przystań i sobie spokojnie zacznę ogarniać życie. Nie płacą jakoś świetnie, ale poza tygodniem zamknięcia reszta miesiąca jest dość spokojna, zacząłem powoli ogarniać SAPa (głównie batch posting, ale manualnie też się zdarza księgować, poza tym mam docelowo ogarniać zamknięcie miesiąca w BlackLine Smart Close), częściej zacząłem zawodowo używać angielskiego i generalnie byłem umiarkowanie zadowolony z życia.
Niestety babcia zaczęła podupadać na zdrowiu, miała wypadek i wylądowała w ZOLu, ponieważ wymaga obecnie całodobowej opieki. Pieniędzy nagle się zrobiło za mało, we trójkę z rodzicami jakoś się spinamy, ale ledwo i muszę szybko kombinować jak zwiększyć zarobki. No i właśnie może być ciężko - tutaj dostaję 6 brutto i pracuję od niecałego roku (jakoś za trzy miesiące dobiję), umowa się kończy pod koniec roku i raczej przedłużą, chociaż z jakąkolwiek podwyżką może być ciężko.
Nie mam zbyt wielkich kwalifikacji - ogarniam w miarę księgowość, ale systemy księgowe nieszczególnie (szczególnie, że pracowałem głównie poza tym SAPem na dość niszowej InfoMedice i wewnętrznym systemie finasowo-księgowym NFZ), Excela ogarniam całkiem nieźle, ale niestety bez makr i VBA, poza angielskim z języków tylko włoski na naciągane B1. Czego bym się mógł douczyć i gdzie dobijać żeby dostać te dwa, trzy czy cztery brutto więcej i jakoś spiąć domowy budżet?

#pytanie #pytaniedoeksperta #ksiegowosc #korposwiat #lodz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie ma rady, rozsyłaj cv w poszukiwaniu lepszej roboty. W łódzkiem to będzie chyba ciężko za dobrymi zarobkami. Moim zdaniem plan zwiększenia sobie zarobków o 30-60 % w ciągu kilku miesięcy jest mało realistyczny.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Przypadkowy: No tak trzeba będzie zrobić, bo pewnie mało realistyczne zamierzenie, ale spróbować można, nawet trzeba, bo z kosztami tego ZOLu się znajdziemy pod kreską za rok najwyżej.

@pianinka: Od bidy bym mógł dojeżdżać do roboty do Warszawy (szczególnie przy hybrydzie), ale przeprowadzka brzmi jak kiepski pomysł - ewentualną podwyżkę by mi zjadł wynajem i ogólnie bym nagle się znalazł w obcym mieście
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: możesz również rozważyć dorabianie sobie na pół etatu jeszcze gdzieś. Innym rozwiązaniem jest to, byś zrobił papiery na ciężarówkę i wyjechał za granicę. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wtedy łatwo przeskoczysz próg 10 tys., no, ale byłaby to mniej prestiżowa i rozwojowa praca na pewno.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Przypadkowy: Żebym ja miał prawo jazdy kategorii B, to bym rozważył. Niestety przez pewną przypadłość mam generalnie dość kiepską koordynację i nawet jakbym jakimś cudem zrobił to byś nie chciał żebym gdzieś tam po drogach zasuwał ciężarówką, zbyt duże niebezpieczeństwo dla innych uczestników ruchu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: U nas na podstawowe stanowisko klepacza w AP dają teraz na start 8500, 10000 po rocznej podwyżce, policz sobie czy to dla ciebie warte dojazdów. Nic nie zaboli złożenie kilku CV i zobaczenie jakie dostajesz oferty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czy to słynna firma na I i w sumie chyba pierwsze korpo w Łodzi?

6k to ja w AP w Łodzi zarabiałem lata temu, więc ktoś tu Cię srogo rucha na kasie.

Ile masz doświadczenia w RTR, bo znajomy siedzi w innym korpo w Łodzi i 3 lata temu zaczynał z 7500, niby niewiele więcej, ale zawsze coś. W Warszawie obecnie jest też średnio jeśli chodzi o zdalną pracę
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @pianinka: Dzięki, spróbuję. Najwyżej te dwa dni w tygodniu się w pociągach przemęczę.
@sked: Tak, Infosys. Siedzę tu jak dobrze liczę z 9 miesięcy. Umowę mam do końca roku, więcej doświadczenia stricte R2R nie mam, a jak liczyć wszystkie "działy księgowości" to się z dwa/trzy lata zbierze. Do tego działu trafiłem, bo z wiedzy księgowej na rozmowie wypadłem bardzo dobrze, ale jednocześnie zrobiłem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Beko miało niedawno ogłoszenie do GL i o ile kasa będzie lepsza niż w infosysie tak wiem, że też nie jest tam tak kolorowo, bo „ciągle są pod kreską” od momentu przejęcia, ale w twoim przypadku każde kilka stówek więcej na pewno ci pomoże stanąć na nogi i pomóc rodzinie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zawsze infosys będzie płacił najmniej bo na tym bazuje. szukaj roboty w innych korpo na podobnym stanowisku to dostaniesz minimum tyle ile pisałeś na górze (chociaz odpowiedzialność będzie nieco większa).
  • Odpowiedz