Wpis z mikrobloga

Truskawki obniżają cholesterol oraz poziom stresu oksydacyjnego!

Grupę 60 osób z otyłością brzuszną losowo podzielono na 4 grupy z których 2 dostawały liofilizowane truskawki (50g i 25g), a dwie placebo o dopowiadającej ilości kalorii i błonnika. Specjalnie sporządzony napój podawano codziennie przez 12 tygodni.

W grupach otrzymujących truskawki stwierdzono obniżenie poziomu LDL ("złego") i całkowitego cholesterolu we krwi. Efekt był szczególnie silny dla większej (50g) porcji. Obie porcje przyniosły efekt w postaci obniżenia poziomu malondialdehydu, który jest biomarkerem stresu oksydacyjnego.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24670970

PS @kamdz twierdzi, że efekt utrzymuje się również dla truskawkowego #mutantmass

#dieta #zdrowie #odchudzanie #nauka #truskawki
DamianParol - Truskawki obniżają cholesterol oraz poziom stresu oksydacyjnego!



Gru...

źródło: comment_0PqcrKEDwZbKvUcwSBRc47rnhMWzlRxL.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz