Wpis z mikrobloga

✨️ Koszt doprowadzenia wody i kanalizacji do działki
Czołem

Potrzebuje się zorientować ile w przybliżeniu może kosztować doprowadzenie do działki 250m rur wodociągowych i kanalizacyjnych. Zakładam, że to będzie w ramach jednego wykopu ( ͡° ͜ʖ ͡°). Teren płaski, wzdłuż drogi polnej.

Jest ktoś w stanie pomóc w przybliżeniu to oszacować?

#budowadomu #dzialka #pytanie #budujzwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: płaciłem 12k za 40m wody w tym studnia wodomierzowa i przecisk pod drogą, wychodzi 300zł/m ale przy długich przyłączach koszt maleje bo najdroższa jest właśnie studzienka z osprzętem i zasuwy

kanalizacja 55m wyszło koło 20k czyli wychodzi ok 350zł/m i j/w im dłuższe przyłącze tym droższe bo koszt podbijają studzienki kanalizacyjne w miejscu przyłączenia i na załamaniach rur + koło domu

to wszystko z materiałami i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Na takiej odległości jeżeli ma być zachowany spadek kanalizy na poziomie 2% to już masz 5m + wpięcie pewnie też na 1-2m co najmniej i już masz 7 m głęboki wykop. To oznacza specjalistyczne szalunki wykopu i stały nadzór kierownika robót bo jak coś się stanie typu chłopa zasypie to nie ma zmiłuj. Mi za 60m takiej kanalizy wstępnie firma policzyła 80k
Chyba że ze jest możliwość budowy przepompowni
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zrób sama wodę. Mi za wodę na odcinku 190 metrów policzono jakoś 15k. I to nie była rozbudowa tylko prywatną rura droga gminną. Zamiast kanalizy oczyszczalnia ścieków :)
  • Odpowiedz