Wpis z mikrobloga

✨️ Czemu ceny nieruchomości rosną?
No dobra. BK2 podniósł ceny nieruchomości o 30-50%, ale to było 2 lata temu. Program jest zakończony, kto miał kupić mieszkanie z tym programem to to zrobił, ale co teraz? Przecież Ci których nie było stać aby kupić mieszkanie w 2023, czy to z BK2 czy bez, to przecież dzisiaj, w 2025 tym bardziej ich nie będzie stać skoro cena m2 tak wywaliła w kosmos.

Czy rynek powinien teraz przystosować się do aktualnych możliwości finansowych Polaków, a więc ceny powinny spaść? Wytłumaczy mi ktoś jak to działa, bo ja ekonomistą nie jestem.

#nieruchomosci #bk2 #kredyt #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: kredyt 2% srednio wywalil ceny z 10k na 15k albo jakies poza top5 z 6k na 10k, teraz wraca do normy za 15k sie nic nie sprzedaje i wraca do 11-12-13k. Do tego w skali macro czyli 10-30 lat do przodu, polska juz wpadla w pulapke sredniego dochodu, skonczylo sie prosperity, dzietnosc szuruje po dnie, pis jak wygra w 2027 zrobi jszzcze tutaj mix socjalgrecki-komunistycznoukrainski. Tldr klitki kupione nawet
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ceny podnosi się bardzo szybciutko. Wykalkulowali że z BK2 kupiec jest w stanie zapłacić w racie 2k-3k co przy 30 letnim okresie daje kredyt właśnie w kosmicznych wysokościach. To takie dawali ceny. Teraz ze spadkami cen trochę będziemy musieli poczekać, bo wszyscy będą trzymać nieruchomości po zawyżonych cenach licząc że rząd sypnie kolejnym dofinansowaniem. Ci duzi mogą czekać dłużej a Ci mniejsi krócej. Trzeba czekać by czas ich docisnął i
  • Odpowiedz
Czy rynek powinien teraz przystosować się do aktualnych możliwości finansowych Polaków, a więc ceny powinny spaść?

@mirko_anonim: powoli spadają. A tam gdzie nie spadają, to mega zastój na rynku. Podczas, gdy u nas BK2 wywaliła ceny, u sąsiadów zachodnich ceny mocno spadły. Zobaczymy co dalej.
U nas mocno inwestowanie w nieruchomości od lat podbija popyt i ceny. Taka ciekawostka - 8 lat temu mogłes znaleźć mieszkania do remontu - teraz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
doświadczony-realista-82:

Czy rynek powinien teraz przystosować się do aktualnych możliwości finansowych Polaków, a więc ceny powinny spaść? Wytłumaczy mi ktoś jak to działa, bo ja ekonomistą nie jestem.

@mirko_anonim: powinien tak jak napisałeś. Ale nie musi. Bo większość ludzi, którzy mają mieszkania nie musza ich sprzedawać, nie
  • Odpowiedz