Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego moje ciało reaguje na przerwy w treningu?
Pozwólcie że opiszę swoją sytuację. Mianowicie jak nie trenuję siłowo powiedzmy 2 -3tygodnie (chociaż czasami to co opiszę zaczyna się nawet po tygodniu) to moje ciało zaczyna się buntować. Czuję jakbym z każdym dniem tracił trochę czucia w mięśniach, do tego moje stawy zaczynaja dawać o sobie znać. W skrócie czuję się jakby moje ciało było chore. Jak terenuję regularnie to oczywiście czuję się świetnie.

Czy to jest wytłumaczalne z medycznego punktu widzenia? Czy przez 17 lat trenowania na siłowni przyzwyczaiłem swoje ciało tak, że może funkcjonować tylko w środowisku ciągłego ciągłego bodźca, zakwasów, regularnego zmęczenia, a nawet bólu (takiego pozytywnego po mocnym treningu) i teraz jak ono nie dostaje tego przez 1-2-3 tygodnie to już zaczyna się degradować? Czy teraz już do końca życia będę musiał trenować, bo inaczej moje ciało obróci się przeciwko mnie?

#silownia #medycyna

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: temat jest złożony

regularny trening jest dobry dla stawów bo ich używasz, regularny trening to też regularne zwiększanie przepływu krwi przez ciało co jest korzystne dla wszystkich struktur, prawidłowo i sensownie wykonywane ćwiczenia to też samo w sobie rozciąganie i mobilizowanie mięśni

do tego jak trenujesz regularnie to twoje mięśnie są zwyczajnie stale bardziej ponapinane niż jakbyś nie trenował przez co trochę chronią i odciążają
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
przenikliwy-aktywista-67: U mnie na odwrót, jak ćwiczę, dobrze jem i dbam o regenerację to jestem ciągle przemęczony, osowiały i bez energii. Jak mam przerwę w treningu siłowym i jem jakieś gownojedzenie w hotelu albo na mieście to przestają boleć stawy i mam pełno energii.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz