Aktywne Wpisy

thorgoth +453
Bardzo ciekawy materiał wideo z komendy we Wrocławiu.
Kierująca pojazdem marki BMW prowadziła auto w bardzo agresywny sposób, nie ustąpiła pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu, jechała pod prąd ulicą jednokierunkową, zmieniała pasy bez użycia kierunkowskazu i ignorowała czerwone światło na sygnalizacji świetlnej.
Podczas tego rajdu została zauważona przez patrol policji, który podjął pościg. Mimo wydawanych przez policjantki wyraźnych sygnałów świetlnych i dźwiękowych, kierująca nie zatrzymała się do kontroli drogowej i kontynuowała jazdę.
W efekcie
Kierująca pojazdem marki BMW prowadziła auto w bardzo agresywny sposób, nie ustąpiła pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu, jechała pod prąd ulicą jednokierunkową, zmieniała pasy bez użycia kierunkowskazu i ignorowała czerwone światło na sygnalizacji świetlnej.
Podczas tego rajdu została zauważona przez patrol policji, który podjął pościg. Mimo wydawanych przez policjantki wyraźnych sygnałów świetlnych i dźwiękowych, kierująca nie zatrzymała się do kontroli drogowej i kontynuowała jazdę.
W efekcie

Zapraszam do wykopania: Stworzyłem "Nie wiem, ale się dowiem!", ale zostałem z niczym.
W eseju opowiadam jak zostałem oszukany w 9 miesiącu ciąży (2 tygodnie przed przyjściem mojego syna na świat) - po moim załamaniu psychicznym. Po wyjściu ze szpitala (kilka miesięcy później) zostałem zbanowany jak byłem w ciężkim stanie. Wydarzenia występowały blisko siebie w okresie półtorej roku.
W materiale są głosówki jak Głos kanału Bezi Wojciech Wróbel przyznaje się do
1) “znikających”
W eseju opowiadam jak zostałem oszukany w 9 miesiącu ciąży (2 tygodnie przed przyjściem mojego syna na świat) - po moim załamaniu psychicznym. Po wyjściu ze szpitala (kilka miesięcy później) zostałem zbanowany jak byłem w ciężkim stanie. Wydarzenia występowały blisko siebie w okresie półtorej roku.
W materiale są głosówki jak Głos kanału Bezi Wojciech Wróbel przyznaje się do
1) “znikających”
źródło: beziwykop
Pobierz

Siemanko inwestująca strono wykopu! Potrzebuję porady. Opiszę po krótcę swoją sytuację finansowo-życiową
Mam 28 lat, w zeszłym roku zmarł mi ojciec zostawiając nieruchomość wartą około miliona złotych, dla założenia bardziej konserwatywnego dajmy na to, że nieruchomość jest warta 850 tysięcy. Sam posiadam 186 000 PLN ulokowanych w akcjach polskich oraz reitach i około 40 tysięcy w 10-letnich obligacjach (do 2033 roku).
Mieszkam obecnie od niedawna w Gdyni z matką, do tej pory mieszkałem z dziewczyną w WWA, ale nasze drogi się rozeszły kilka tygodni temu - mniejsza o to. Moje zarobki to obecnie 9k netto/miesiąc
Za rok mam w planach kupno działki na wsi za niecałe 200 tysiecy złotych, na ktorej bede chcial sie wybudowac za powiedzmy 15 lat.
Jak zachowalibyście się w mojej sytuacji i jak rozłożyli kapitał?
Myślałem o tym żeby inwestycji w akcje i reits oraz obligacji w ogole nie ruszac, a z hajsu ze sprzedanej nieruchomosci kupic mieszkanie dla siebie za okolo 600k + kawalerke/2 pokoje na wynajem za okolo 400 tysiecy ale na kredyt z 20% wkladem wlasnym, czyli 80k. Drugie mieszkanie typowo jako inwestycja dlugoterminowa.
Przy tych zalozeniach calosc ze sprzedazy nieruchomosci inwestuję w inne nieruchomosci (2 mieszkania + ziemia na wsi) i nie ruszam dotychczasowych inwestycji, ktore powiekszam w czasie za pomoca zwrotow z innych inwestycji - dywidendy, czynsze + wyplata. NIe będę wówczas dokupował reitów a jakiś szeroki indeks.
Baby nie mam i troche z tego powodu taki ruch, by w razie czego zostac w przyszlosci z tymi neruchomosciami jesli malzwenstwo nie wyjdzie. Czy takie rozwiazanie ma wg was sens? Chetnie poczytam jak wy byscie rozdysponowali te srodki.
inb4 - tak, opinia randomow z tagu gieldowego jest dla mnie cenna, bo swoja niegospodarna reszta rodziny nie mam sie co sugerowac niestety
#gielda #inwestujzwykopem #finanse #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Upadłeś na głowę?
1) zakup działki jest akurat obligatoryjny, mam okazję ją kupić na bardzo preferencyjnych warunkach od znajomej po ojcu - fakt, moglem to dodac we wpisie od poczatku
2) maksymalizuje IKE od 3 lat
3) kawalerke czy tam mniejsze 2 pokoje myslalem zakupic w centrum Gdanska, co za tym idzie miasta akademickiego z dobrym potencjalem na przyszlosc na kredyt, ktory bylby samograjem bo to de facto
@PfefferWerfer: trochę zależy gdzie. Największe miasta dalej będą miały przyrost. Wyludniają się głównie małe miasta i prowincja. Młodzi ludzie stamtąd wolą mieszkać w Warszawie, Wrocławiu czy Trójmieście. Do tego dochodzą migranci, których napływ trwa. Proponuję spacer po miastach z pierwszej 5, żeby przekonać
Co to znaczy obligatoryjny? 200k na WSI to nie jest żaden cymes, nie daj się zaczadzić wizji domku na wsi czy temu że działki będą wiecznie rosły. Masz bardzo real estate heavy strategie inwestycyjną, moim zdaniem za bardzo.
Daj na PW lokalizację, powierzchnię, media, MPZP i ci
Wołam @del855 to wam wyjaśni że nie będą.
@BlogoslawionyTwarozyc:
Dane mowia jasno, jeszcze ok 10 lat wzrostow w Warszawie, moze 15-20 w Krakowie i mamy KONIEC wzrostow w polskich miastach.
I zeby byla jasnosc: to sa wzrosty symboliczne, liczone w promilach rocznie.... PROMILACH....
Co innego satelity - te sobie rosna, ale to tez bedzie mial swoj kres - bo rynk pracy nie jest z gumy, nie bedzie sie powiekszal w nieskonczonosc tylko dlatego ze ktos
@mirko_anonim: To od razu po kupnie sprzedaj ją w p---u, najlepiej zanim wejdą plany ogólne.
Domy na wsi to padaka, szkoda czasu. Chyba, że ta "wieś" jest 3km od granicy Warszawy lub Krakowa.
Domy są spoko, ale w mieście. Ostatecznie na przedmieściu, czyli
@del855: ilosc mieszkancow Krakowa w ostatnie 5 lat wzrosla o 7% to nie takie promile.
wg kogo i o kogo te 7%?
@oddalenie:
@PfefferWerfer cena za metr kupowanej nieruchomości jest 3x niższa od działek tego samego typu, które są w mpzp, wolałbym nie wchodzić w szczegóły
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
@mirko_anonim: wez sobie pozwolenie na budowe juz teraz, bo od 2030 budynki
@mirko_anonim: To kup i od razu wystawiaj na sprzedaż, nawet nie myśl o budowaniu się jako singiel.
@Yuri_Yslin: dlaczego? nie kazdy ma aspiracje mieszkać w wielkim mieście
Zrobiłbym tak: na krótki czas (np. do zakupu działki czy innego wydatku który będzie <3 lata) wrzuciłbym tę kwotę na obligacje skarbowe (np. roczne) albo lokaty - czyli coś co ma najmniejsze możliwe ryzyko.
Jeśli chodzi o pozostałą część gotówki, to w inwestycjach akcyjnych generalnie zakłada się horyzont conajmniej 10 lat. Nie bawiłbym się raczej