Wpis z mikrobloga

✨️ Podwójne obywatelstwo a inwestycje w Polsce
Hej Mirki! Czy ktoś z Was ma może podwójne obywatelstwo (polsko-amerykańskie) i działa w temacie #gielda #inwestycje w Polsce? Mam parę pytań, bo okazało się, że nie jest to taka łatwa sprawa przy próbie założenia #xtb ;) #usa #podatki #ikze

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-wizjoner-86: Z tego powodu nie używam xtb. Musiałem isc w innego brokera.

Z ciekawostek
1. Pko bp co roku mi wysyla pisma, ze mam obywatelstwo usa i żeby podać im moje dane amerykańskie. Póki co olewam temat, bo wysyłają nie poleconym
2. Z tego co gadałem z prawnikiem to amerykanie nie wiele mogą tu zdziałać. Ale sugerował aby zgłosić do irs wszystkie banki które sie o to upominają.
3. Przez problemy z obywatelstwem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @refleksyjny-wizjoner-86, dzięki za odpowiedź. Czy mogę zapytać z jakiego brokera i ew. banku korzystasz? Chyba tylko nam zostaje właśnie PKO czy coś jeszcze kojarzysz? ING, mBank i BOŚ na dzień dobry zwrotka, że nie oferują sprzedaży produktów inwestycyjnych amerykańskim osobom fizycznym

@hrabia_ponimirski dzięki, ale nie chodzi mi o kwestie stricte rozliczenia/zwolnienia z podwójnego opodatkowanie, tylko możliwość zakupu instrumentów finansowych w Polsce przez osobę mającą
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zorganizowany-fundamentalista-37: XTB nie obsługuje mieszkańców USA (pewnie tak samo podchodzą do obywateli) - https://www.xtb.com/pl/centrum-pomocy/rachunek-inwestycyjny-0/z-jakich-krajow-przyjmujecie-klientow

Pamiętaj, że o ile w Europie zazwyczaj rezydencja podatkowa zależy od głównego miejsca pobytu (np. Polak mieszkający na stałe w Czechach będzie się rozliczał tam). To w przypadku USA rezydencja wynika z obywatelstwa - mając obywatelstwo USA zawsze jesteś rezydentem podatkowym USA i masz obowiązek się tam rozliczać - to że masz dodatkowo inne obywatelstwo, czy że
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-kolekcjoner-79: Ale pisalem, ze PKO wykrywa, ale poki co niewiele z tym robi. Jak dlugo beda olewac temat to nie wiem.

A co do bossy to ciekawe, bo ja zakladalem przez neta IKE i IKZE i poki co nie mialem zadnych zazalen od nich, ze jestem z USA. Albo mialem szczescie i udalo mi sie zalozyc, zanim zaostrzyli procedury.sprawdzania klientow. Swoje dane potwierdzalem zapewne przelewem z SANTANDERa, bo tam mam konto od
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sukcesywny-lider-54: Absolutnie nie wolno ci wypełnić formularza W-8BEN, jako obywatel USA jesteś US person i musisz wypełnić W-9 a potem składać zeznanie 1040 i zapłacić podatek jeżeli będzie należny, wypełnienie W-8BEN przez US person to jest przestępstwo federalne (perjury). Inwestowanie w Polsce nia ma dla ciebie żadnego sensu, założ sobie konto w amerykańskim Interactive Brokers na amerykańskie dane, możesz na nie przesyłać złotówki z polskich banków bez opłaty i wymieniac bo
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sukcesywny-lider-54: Przeczytaj sobie umowę FATCA https://www.podatki.gov.pl/media/3091/fatca.pdf i ustawę ją wdrażającą https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/wykonywanie-umowy-miedzy-rzadem-rzeczypospolitej-polskiej-a-rzadem-18233719 (możesz skorzystać z ChatGpt)

Miejsce urodzenia w USA to jest US indicia i nie wyjaśnienie tego skończy się zaraportowaniem konta do amerykańskich organów

Masz obowiązek zgłoszenia do FinCEN i IRS zagranicznych kont i innych aktywów - FBAR (FinCEN Form 114) i IRS Form 8938
  • Odpowiedz