Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: jak kupowałem mieszkanie to sprzedający miał podobny przypadek że musiałby zapłacić podatek ale notariusz mu podpowiedział (tu nie dokładnie pamiętam więc trzeba doczytać ^^) że teraz zapłaci ten podatek a jak w ciągu X lat kupi jednak nieruchomość to należy mu się zwrot / nie musi płacić tego podatku jeżeli w przeciągu X lat kupi nieruchomość? Nie pamiętam dokładnie, bo nie dotyczyło to bezpośrednio mnie, ale brzmiało tak że
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: 15m nazywasz kawalerka, a 35m mieszkaniem? Przecież to pierwsze to kurnik, a to drugie można kawalerka nazwać.
Zapłać uczciwie podatek i odkładaj na swój wkład własny właśnie na tych obligacjach. W najbliższych latach ceny mieszkań raczej nie będą rosły jak ostatnio, więc za bardzo nie zarobisz i lepszy zwrot ci dadzą obligacje
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: Op jest właśnie w takiej sytuacji jak gość od którego kupiłeś. Sprzedajesz to albo płacisz podatek, albo w przeciagu 3 lat kupujesz coś innego za kwotę za ktorą sprzedałeś i wtedy nie płacisz.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @weakar Sprzedane pod koniec w 2022, więc mam czas do konca tego roku. Wtedy 23-24 nie miałem zdolności zeby cos kupic, dostałem trochę podwyżek, ale zanim średnia zarobkow z 6 miesięcy wzrosła to dostałem wypowiedzenie. A we wrześniu/październiku miałem kupowac :/

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: "4) zapłacić podatek (ok.32 000 + ustawowe odsetki z prawie 3 lat) a reszte kasy przeznaczyc na wklad własny w mieszkanie."

A zakładając, że będziesz miał zarobki na tym samym poziomie to ile będziesz miał zdolności? Te 170 k ktore zostanie to może być zbyt mało na wkład (i remont) na 2 pokoje w wojewódzkim.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Hfishman1 Z zakupem działki/mieszkania nie chodzi mi o wzrost wartosci, tylko zeby nie stracic na podatku. Działki budowlane mogą pójśc w górę, bo od stycznia w026 wchodzą nowe przepisy i jeśli nie będzie MPZP dla całej gminy to nie bedą wydawać pozwoleń. A mieszkanie moze przynieśc 12-13,5 k rocznie - koszty remontu jak ktos zniszczy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Odnośnie wariantów 1-3 to docelowo chciałbym ktorąś z tych nieruchomości sprzedać, żeby mieć na wkład własny i kupić sobie mieszkanie. Albo wziąć kredyt hipoteczny żeby zabezpieczeniem była nieruchomość ktorą już bym miał jak i ta nowa ktorą miałbym kupić. Ale nie wiem czy jest taka opcja. Tylko wtedy miał bym dużo mniej kasy na wkład własny.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to już z tego chyba ta działka najlepszym wyborem. Zreszta ja mam niechęć do kupowania betonu (dla mnie to pseudo inwestycja, mieszkanie ma służyć jak sama nazwa mówi do mieszkania, a nie spekulacji i tylko dla siebie mogę je kupić)
  • Odpowiedz