Aktywne Wpisy
Zielonkazdr +312
Mam chorą córkę. Wczoraj spędziliśmy fajny,po komunijny dzień w Niepokalanowie. Pomodliłem się i chłopu jakoś ciężar z serca trochę spadł.. nie taguje bo i tak mirki wyśmiejo. Pozdrawiam:)

RelaniU +125

Cześć,
mam problem z wykończeniowcem. Ogólnie mój mąż zaprosił do wykończenia mieszkania chłopaka z którym współpracował. Ja miałam dwóch kuzynów, jednak mąż się na nich nie zgodził bo twierdził, że to "paproki". ...
Jako zalety tego chłopaka wymienił, że jest on elektrykiem ale także kładł już płytki u kilku osób w pracy, oraz hobbistycznie zajmuje się stolarką, wiec w jego zakresie będzie kilka mebli z litego drewna. Umowlismy sie ze styl loftowy nam sie podoba ,,,, I ze fachowiec zrobi nam także takie meble i szafe do przedpokoju. Mąż zachwalał, ze chłopak jest bardzo uczciwy i daje gwarancje na swoje prace, tak, ze nap. u koleżanki w pracy po 3 latach jak cos się zepsuło to zrobił jej to po kosztach typu dojazd i tyle ... Jako wada to ze niezbyt szybko robi, bo przede wszystkim glownie weekendy.
Ok dalam sie namówic ale juz 1 dnia mi sie nie spdobalo ze fachowiec zaproponowal kilka zmian, do ktorych przekonal męża ale nie mnie i zrobil tak jak ustalil, z męzem i to źle wyglada nie podoba mi się.
Druga sprawa, maż pojechał w delegacje na 3 tygodnie i powiedzial, ze z chlopakiem rozliczy sie jak wroci, bo na pewno przez te 3 tygodnie nie skonczy, chlopak powiedzial ze wykonczenie prac, elektryka, plytki zrobi w 4 tygodnie i w tym jeszzcze hydraulike. Meble dodatkowe 2-3 tygodnie.
Chcialam wprowadzic kilka zmian w tym co robimy, ale fachowiec mi odmowił, powiedział, że on sie rozlicza z mężem, i moze wprowadzić zmiany w cenie ale !!! w granicach rozsadku i jak potiwerdzi to moj mąż!!!!! Nie mam wogole wplywu na to co on robi, chcialam cos pozmienaic ale nie bede dzownic do meza bo wiem ze sie nie zgodzi. W efekcie robi nie tak jak ja chce.
Poprosilam go np o dodanie gniazdka tak zebym mogla podlaczyc w danym miejscu zelazko, albo odkurzacz to powiedzial, ze nie doda mi tam gniazdka bo musialby robic jakies bruzdy pod przewody w scianie bo instalacja jest daleko to mu mowie ze niedaleko jest wlacznik oswietlenia i moglby z niego zrobic gniazdko to powiedzial ze nie moze bo poprzedni elektryk zrobil nam oswietlenie przekrojem 10 mm a nie 15 mm i ze nie ma jak tego zabezpieczyc bo prad bedzie wyzszy niz to ile kabel przepusci i cos tam ze musiałby dobrac zabezpiecznie do tych 10 mm jakieś B i ze wtedy ona sie bedzie wylaczac jak wlacze odkurzacz duzej mocy.
Wmówił mezowi ze pod kazdym wlacznikiem oswietlenie doda gniazdko (czyli jednak sie da!!!) bo wtedy jest pewnosc, ze to gniazdo nie będzie zasłonięte przez meble i będzie łatwy dostęp - maz sie zgodzil a mi sie to nie podoba.
Kolejna rzecz to terminowość, mial robić wolno a skończył duzo szybciej, bo w ciagu 2 tygodni. Czy mam mu wiec zaplacic pelna kwote??? Umówił się z mężem ze etap prac wykończeniowych zrobi w 4 tygodnie a zrobil wszystko w 2.
Dogadali sie ze koszt tego etapu to 16 000 zł + osobno rozliczenie za rozdzielnie. Czy mam mu wiec placic te 16 000 jak za 4 tygodnie czy moge podzielic przez pol skoro zrobil to duzo krocej??? Jakie jest wasze doswiadczenie jak to mam rozliczyć?
Kolejna sprawa mielismy zrobiona rozdzielnie przez poprzedniego elektryka, mojego kuzyna. Chlopak stwierdzil ze on nie bedzie ocenial tej pracy ale jezeli ma zrobic instalacje zgodnie z normami i wiedza techniczna musi powiększyć skrzynkę, wmówił mężowi też że obwody pod wyłącznik jak to nazywa ercede musi rozdzielnic na fazowe bo teraz mamy ercede trójfazowy dla urzadzen 1 fazowych i jak sie jakiś neutralny polozuje to będzie uszkadzał nam urządzenia. Dodatkowo stiwerdzil ze do kilku gniazd nie doprowadzono przewodu ochronnego tylko dano przewod 2 przewodowy wiec musi wymienić i to.
Prąd u nas działał w domu przez 5 lat bez problemu a teraz nagle wszystko zepsute????
Policzył za zmiany rozdzielni, pomiary jakieś pieczątki dodatkowe 4tyś zł!!!!! Próbuje mnie naciąć co moge zrobić czy moge poprosić elektrownie o darmową inspekcje pracy tego "fachowca"???
Jak u was to wygląda?
Jutro mamy sie rozliczyc a ja nie chce placic za to co mi się nie podoba oraz czemu mam płacićza pół miesiaca pracy tyle co za cały miesiąc?
#remont #polska #wykonczenie #mieszkanie #budownictwo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: rejestruj firmę, nadajesz się.
ale co to znaczy? To jakiś przytyk? A przepraszam pracowałeś kiedyś?
Jak ja w miesiącu przepracuje zamiast całego miesiąca pół to dostane pół pensji
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
Druga kwestia, płacisz za robotę a nie za czas. Jak koleś zrobił szybciej, to mu się należy albo napiwek albo chociaż gałę mu zrób.
Ogólnie sprawa jest stracona, oby mąż ogarnął bo
@mirko_anonim: się nie dziwię, że tylko z mezem
Odnośnie kwestii finansowych wyjaśnił mi uprzejmie, że prace tego typu nie są liczone od godziny tylko od wykonanej pracy i może się ze ma co najwyżej umówić na płatność po powrocie męża tak byśmy oboje sprawdzili efekty pracy.
Co do rozdzielni podał mi numery do innych elektryków, żeby ktoś inny to zrobił taniej.
Nic dziwnego że typ z tobą nic nie chce mieć do czynienia tylko z facetem woli dogadać się
Wyrazy współczucia dla męża
To akurat
@mirko_anonim: i to jest twój
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny
"Wszystko z Panem ustaliłem, proszę zostaw już to, wrócę, pogadamy\'....
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny