Wpis z mikrobloga

✨️ Czy umowa o zakazie konkurencji jest skuteczna?
Mam w pracy podpisana umowe o zakazie konkurencji. Jest tam zapis, ze nie moge wykorzystywac insiderskich informacji do inwestowania na #gielda oraz ze nie moge inwestowac w spolki ktore sa konkurencja dla mojej firmy. Nie ma zadnych firm wyszczegolnionych, moja firma dziala we wielu branzach. Czy taka umowa w razie czego jest do wybronienia w sadzie pracy, jesli by mnie zlapali na inwestowaniu xD pracuje na uop, nie ma w umowie zadnych konkretow typu firmy z branzy x, albo nazwy firm konkurencyjnych.
#pracbaza #praca #prawo #prawopracy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jak inwestujesz niewielkimi kwotami, to nikt nawet nie będzie się tym interesować. Insider trading jest karane, ale nie sądzę żebyś był kimś z zarządu i miał dostęp do zastrzeżonych informacji.
  • Odpowiedz
nie sądzę żebyś był kimś z zarządu i miał dostęp do zastrzeżonych informacji.

@Magiel-19: nie trzeba być w zarządzie i mieć dostęp do zastrzeżonych informacji. Ja w mojej firmie o nowych inwestycjach wiem na 2-3 tygodnie zanim zostaną podane do wiadomości publicznej, czasem nawet jeszcze wcześniej. A po takich komunikatach kurs zazwyczaj nieco rośnie.
  • Odpowiedz
@Polinik: W takim razie ciebie zasady insider trading obowiązują. Każdy kto jest na stanowisku, które ma dostęp do informacji, które mogą wpłynąć na kurs akcji chyba jest tego świadomy, a firma która zatrudnia na takie stanowisko też powinna to ująć w swoim regulaminie.
  • Odpowiedz