Wpis z mikrobloga

✨️ Jak znaleźć idealny samochód przy ograniczonym budżecie?
Moje 20-letnie auto ma co raz więcej kaprysów. I nie tylko typowych, żeby oddać do mechanika i wymienić klocki, tarcze itp. Takie wku*jące typu zamek w drzwiach przestał trzymać, szyba się nie domyka itp itd. Ot typowe usterki wieku dorosłego auta których mechanik się nie tknie a Ty za nic nie chcesz samemu tego zrobić.

Ale do brzegu - po prostu mnie to wkurza i zaczynam szukać nowego samochodu gdzie nie będe musiał się zastanawiać co rano co dzisiaj zapika albo odmówi posłuszeństwa. Nie ukrywam - nie chcę wydawać na to fortuny, nie chcę wyłożyć nagle 50k na jakąś używkę (bo za te pieniądze to i tak mały wybór przy aktualnym rynku albo 20-letnie ciekawsze), myslę o wzięciu czegoś w leasing.

Budżet? Mały, tu będę szczery. Chciałbym dać 10k wkładu własnego a wartość auta do jakiś 100k, NIE WIĘCEJ.

Wymagania oczywiście dopasowane do tego.

Automat byłby idealny ale raczej na to nie liczę.

Jeżdże po mieście, codziennie jakieś 15km do i z pracy plus wokół komina, jak zrobie 500k w miesiącu to i tak dużo.

Rodzina 2+2 ale dzieci już w wieku 3 i 6 lat więc aż tak wiele mandżuru się nie wozi. Nie msui być to wielkie auto - uznałem że w mieście starczy kombi (idealnie) lub jakiś crossover żeby w bagażnik coś wrzucić a w trasę raz na długi czas albo się upchnąć na ścisk albo trumne na dach wrzucić i przeboleć.

Z wyposażenia podstawa - kamera cofania, Android auto, MOŻE podgrzewane siedzenia z przodu, klima jednostrefowa. Nic więcej mi nie trzeba. Wiadomo - inne gadżety fajne ale jestem realistom.

Pytanie więc - w co celować.

Po pierwsze - jakie marki, modele? Dacia? MG? Jakieś seaty? Pewnie zaraz polecą polecajki Corolli ale to odpada w tym budżecie.

Po drugie - a może właśnie nie nówka tylko coś bardziej 'komfortowego' ale używanego z salonu? Np. dwulatek z 50k przebiegu (zazwyczaj takie są oferty)? Co w ogóle myslicie o takim rozwiązaniu? Czego wtedy szukać w budżecie?

Z góry dziękuje za pomoc

#pytanie #kiciochpyta #motoryzacja #samochody #polscykierowcy #dylemat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a jak zapas miejsca to Jogger

@NuklearnySzpadel: Z tego co kojarze Sandero i chyba Jogger ma manualną klimatyzację ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem, że OP nie wymaga dużo ale jak na auto za 80-100k w 1015 roku to jest żart IMO
  • Odpowiedz
@mirko_anonim najpierw określ jaki samochód chcesz. Według mnie jak robisz max 500km miesięcznie to kupno samochodu za tyle to strata pieniędzy. Polecałbym kupić coś lepszego niż masz za 20 tysięcy max a 30 wydać na rodzinkę.
  • Odpowiedz
żadne dacie, nowa skoda octavia to kwestia 108 tysięcy. Możesz wziąć taką po leasingowa również w leasing i będzie znacznie taniej z fajnym wyposażeniem.

@Megawonsz_dziewienc: w sumie też fajne rozwiązanie, choć ogromna większość to firmówki a o takie to róznie się dba
Ale przy dobrych wiatrach można i automat w tej cenie trafic
  • Odpowiedz
@ATAT-2 to co mówisz ma sens jak kupujesz samochod na autostrady, a nie bujanie się 20 km dziennie.
Zazwyczaj wygląda to tak samo. Kupuje się coś lepszego/droższego. Po miesiącu zaczyna się rozumieć, że Twoje drogie brum brum stoi na śniegu i ludzie na parkingu obijają je drzwiami
  • Odpowiedz
Kupuje się coś lepszego/droższego.

@Gwizdoo: ale ponownie - przy aktualnej cenie używek za 20k kupujesz zjechane 20-letnie auto które będzie miało takie samo lub podobne problemy jak te przez które OP chce zmienic samochód. Więc takim zabiegiem możesz się wpakować w większe koszty, problemy i wku*w niż aktualnie
  • Odpowiedz
@ATAT-2: flotowe będą najczęściej w białym kolorze, z resztą można to po przebiegu sprawdzić, one trzaskają kilometry jak zawodowy kierowca na dwóch kartach ( )i też nie będą to jakieś bogate wersje.
Ale zdecydowanie szedłbym w stronę skody, nie dość że przyjemniejsze do jazdy, lepiej wygłuszone to też lepiej wyposażone. Bo dacie to były dobre jak duster kosztował 60 tysięcy, a nie tyle co
  • Odpowiedz
@ATAT-2, chciał tanio, to doradziłem tanio :D Fakt, że Dacia w podstawie często nie oferuje podstawy chociażby w postaci regulacji kierownicy w dwóch płaszczyznach, to osobna kwestia, która wyjdzie przy konfiguracji. Ktoś jednak dobrze doradził - wziąć lekko używany samochód, który nie będzie prawie goły.

W ogóle mam wrażenie, że jak pisałem swój pierwszy komentarz, to wypowiedź była dużo krótsza i mniej precyzyjna.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
energiczny-twórca-94: Ja w tym roku kupiłem Kia Ceed z rocznika 2024 poniżej 100k PLN i jestem zajebiście zadowolony. Po przejechaniu 10 kkm szczerze polecam samochód. Silnik to 1.4 T-GDI 140 KM. Jedyny minus to manual ale skrzynie DCT w KIA są ponoć awaryjne dlatego świadomie wybrałem taką wersję pomimo że była też dostępna w automacie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skuteczny-marzyciel-33:

energiczny-twórca-94: Ja w tym roku kupiłem Kia Ceed z rocznika 2024 poniżej 100k PLN i jestem zajebiście zadowolony. Po przejechaniu 10 kkm szczerze polecam samochód. Silnik to 1.4 T-GDI 140 KM. Jedyny minus to manual ale skrzynie DCT w KIA są ponoć awaryjne dlatego świadomie wybrałem taką wersję pomimo że była też dostępna w automacie.

Ja w tym roku kupiłem nowego Ceeda w kombi za 96k, rocznik 2025 ;)
  • Odpowiedz