Aktywne Wpisy

Wookash071 +25
Złożyłem wypowiedzenie w kolchozie. Nie sądziłem, że to wygeneruje takie poruszenie xD

nie wyobrażam sobie być w związku z mężczyzną, który ma BMI powyżej 24, jest to zwyczajnie obrzydliwe i świadczy o zaniedbaniu ciała i duszy, jak nie potrafisz utrzymać michy, to kim ty k---a jesteś??

Moje 20-letnie auto ma co raz więcej kaprysów. I nie tylko typowych, żeby oddać do mechanika i wymienić klocki, tarcze itp. Takie wku*jące typu zamek w drzwiach przestał trzymać, szyba się nie domyka itp itd. Ot typowe usterki wieku dorosłego auta których mechanik się nie tknie a Ty za nic nie chcesz samemu tego zrobić.
Ale do brzegu - po prostu mnie to wkurza i zaczynam szukać nowego samochodu gdzie nie będe musiał się zastanawiać co rano co dzisiaj zapika albo odmówi posłuszeństwa. Nie ukrywam - nie chcę wydawać na to fortuny, nie chcę wyłożyć nagle 50k na jakąś używkę (bo za te pieniądze to i tak mały wybór przy aktualnym rynku albo 20-letnie ciekawsze), myslę o wzięciu czegoś w leasing.
Budżet? Mały, tu będę szczery. Chciałbym dać 10k wkładu własnego a wartość auta do jakiś 100k, NIE WIĘCEJ.
Wymagania oczywiście dopasowane do tego.
Automat byłby idealny ale raczej na to nie liczę.
Jeżdże po mieście, codziennie jakieś 15km do i z pracy plus wokół komina, jak zrobie 500k w miesiącu to i tak dużo.
Rodzina 2+2 ale dzieci już w wieku 3 i 6 lat więc aż tak wiele mandżuru się nie wozi. Nie msui być to wielkie auto - uznałem że w mieście starczy kombi (idealnie) lub jakiś crossover żeby w bagażnik coś wrzucić a w trasę raz na długi czas albo się upchnąć na ścisk albo trumne na dach wrzucić i przeboleć.
Z wyposażenia podstawa - kamera cofania, Android auto, MOŻE podgrzewane siedzenia z przodu, klima jednostrefowa. Nic więcej mi nie trzeba. Wiadomo - inne gadżety fajne ale jestem realistom.
Pytanie więc - w co celować.
Po pierwsze - jakie marki, modele? Dacia? MG? Jakieś seaty? Pewnie zaraz polecą polecajki Corolli ale to odpada w tym budżecie.
Po drugie - a może właśnie nie nówka tylko coś bardziej 'komfortowego' ale używanego z salonu? Np. dwulatek z 50k przebiegu (zazwyczaj takie są oferty)? Co w ogóle myslicie o takim rozwiązaniu? Czego wtedy szukać w budżecie?
Z góry dziękuje za pomoc
#pytanie #kiciochpyta #motoryzacja #samochody #polscykierowcy #dylemat
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@NuklearnySzpadel: Z tego co kojarze Sandero i chyba Jogger ma manualną klimatyzację ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem, że OP nie wymaga dużo ale jak na auto za 80-100k w 1015 roku to jest żart IMO
@Megawonsz_dziewienc: w sumie też fajne rozwiązanie, choć ogromna większość to firmówki a o takie to róznie się dba
Ale przy dobrych wiatrach można i automat w tej cenie trafic
Zazwyczaj wygląda to tak samo. Kupuje się coś lepszego/droższego. Po miesiącu zaczyna się rozumieć, że Twoje drogie brum brum stoi na śniegu i ludzie na parkingu obijają je drzwiami
@Gwizdoo: ale ponownie - przy aktualnej cenie używek za 20k kupujesz zjechane 20-letnie auto które będzie miało takie samo lub podobne problemy jak te przez które OP chce zmienic samochód. Więc takim zabiegiem możesz się wpakować w większe koszty, problemy i wku*w niż aktualnie
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Ale zdecydowanie szedłbym w stronę skody, nie dość że przyjemniejsze do jazdy, lepiej wygłuszone to też lepiej wyposażone. Bo dacie to były dobre jak duster kosztował 60 tysięcy, a nie tyle co
Nie polecam nic ze stajni vaga.
W ogóle mam wrażenie, że jak pisałem swój pierwszy komentarz, to wypowiedź była dużo krótsza i mniej precyzyjna.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
@mirko_anonim: z ciekawosci - gdzie dorwałeś? W salonach jeszze wyprzedają 2024?
Ja w tym roku kupiłem nowego Ceeda w kombi za 96k, rocznik 2025 ;)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰