Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zgłosić oszustwo przy zakupie nieruchomości?
Zgłosić to gdzieś jako oszustwo? Chcę kupić dom i spodobał mi się jeden. Wszystko ok, obejrzane, sprzedający trochę schodzi z ceny, wyjątkowo miła gadka. W papierach rzekomo wszystko uregulowane. Jakby coś to ma bardzo taniego notariusza, co prawda 100 km dalej, ale bierze połowę stawki. Chce szybko załatwiać. Ale znajomy prawnik wszedł na KW i okazało się że jest hipoteka i egzekucja komornicza w toku. Zadzwoniłem i pytam co jest, a typ mówi że "lada chwila" będzie uregulowane, oddzwoni. Minęło 3 dni, nie odezwał się więcej. Dzwonię do komornika - egzekucja jest aktualna.
Czyli typ, pewnie ze znajomym notariuszem, szuka jelenia który wdepnie w to i straci bańkę pln. Ogłoszenia wisi dalej. Zgłaszać to gdzieś?

#nieruchomosci #pieniadze #dom #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

znajomy prawnik wszedł na KW i okazało się że jest hipoteka i egzekucja komornicza w toku.

@mirko_anonim: gość chce ukryć kasę przez komornikiem, ot co.
Dziwi mnie za to koszt Notariusza, bo ciężko aby był 2x tańszy, skoro sama taksa ma małe pole manewru, a i tak z całości najbardziej bije podatpek.

Popracuj nad bajtami
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Notariusza zawsze powinien wybierać kupujący właśnie z takich powodów. U uczciwego notariusza takie rzeczy wyjdą przy przenoszeniu własności. Druga sprawa to warto skorzystać z rachunku powierniczego w banku a nie przelewać bezpośrednio na konto sprzedającego. Moim zdaniem wyglada to na oszustwo. Oszustwa notarialne są bardzo surowo karane więc nie wiem, czy ktokolwiek poważny by w to się bawił ale wygląda to podejrzanie
  • Odpowiedz