Aktywne Wpisy

NiezlyJestes +152
źródło: 1000016882
Pobierz
DolorEstSalus +13
Ja naprawdę chciałbym porzucić Microslop i Windowsa i przenieść się na jakiegoś Linuxa, np. Fedorę, Kubuntu czy ZorinOS, ale im więcej o tym czytam i oglądam to dochodzę do wniosku, że w tym momencie Linux jako domyślny system nadaje się tylko dla ludzi, którzy nie robią na komputerze nic poza oglądaniem YT i podstawową pracą biurową oraz programistów. Nie chodzi o interfejs i wygląd systemu, KDE Plasma wygląda zajebiście i intuicyjnie, desktop

#praca #bezrobocie #polska
Hej, mam pytanie.
Obecnie jestem bezrobotny - mam status w PUP itp., mam więc ubezpieczenie zdrowotne, trochę oszczędności i rozglądam się za stałą pracą, ale z tym bywa różnie. Na razie otrzymałem propozycję takiej tam pracy, bez wchodzenia w szczegóły - proponują umowę o dzieło. Wiele nie zarobię, parę stówek i tyle, ale zawsze coś co ruszy mózgownicę i przy okazji będzie dodatkowy wpis do CV i nowe doświadczenie.
Ale wyczytałem, że umowa o dzieło skreśla cię ze statusu bezrobotnego (tracisz ubezpieczenie), a sama umowa o dzieło nie ma ubezpieczenia w "pakiecie", inaczej niż np. umowa zlecenie. Już tak kij z całą resztą jak przy UoP, wiadomo - zdrowie najważniejsze.
Jest jakiś sposób by to rozwiązać? Czy w urzędzie spojrzą na to łagodnym okiem? Mogą mi zostawić status lub ubezpieczenie? Czy pozostaje cichaczem rozpoznanie czy kasę mogę dostać "pod stołem"?
Trochę to bez sensu, że z powodu nie wiem 200 - 300 zł stracę o wiele więcej (uiszczanie ubezpieczenia NFZ samemu kosztuje około 800 zł chyba).
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
Dzięki za odp.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Dziękuję za info! Mam dobrego typa w PUP i jeśli typ z dorywczej nie będzie chciał "pod stołem" to zobaczę więc w PUP co mogę oficjalnie ugrać.
Niezbyt mi to pasuje, wolę wszystko raczej oficjalnie, ale w takim przypadku to nie wygląda zbyt fair dla kogoś w mojej