Wpis z mikrobloga

✨️ Jakie są konsekwencje umowy o dzieło dla bezrobotnych?
#praca #bezrobocie #polska

Hej, mam pytanie.

Obecnie jestem bezrobotny - mam status w PUP itp., mam więc ubezpieczenie zdrowotne, trochę oszczędności i rozglądam się za stałą pracą, ale z tym bywa różnie. Na razie otrzymałem propozycję takiej tam pracy, bez wchodzenia w szczegóły - proponują umowę o dzieło. Wiele nie zarobię, parę stówek i tyle, ale zawsze coś co ruszy mózgownicę i przy okazji będzie dodatkowy wpis do CV i nowe doświadczenie.

Ale wyczytałem, że umowa o dzieło skreśla cię ze statusu bezrobotnego (tracisz ubezpieczenie), a sama umowa o dzieło nie ma ubezpieczenia w "pakiecie", inaczej niż np. umowa zlecenie. Już tak kij z całą resztą jak przy UoP, wiadomo - zdrowie najważniejsze.

Jest jakiś sposób by to rozwiązać? Czy w urzędzie spojrzą na to łagodnym okiem? Mogą mi zostawić status lub ubezpieczenie? Czy pozostaje cichaczem rozpoznanie czy kasę mogę dostać "pod stołem"?

Trochę to bez sensu, że z powodu nie wiem 200 - 300 zł stracę o wiele więcej (uiszczanie ubezpieczenia NFZ samemu kosztuje około 800 zł chyba).

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Witamy w Polsce. Jak UP się dowie o podjęciu pracy bez poinformowania ich, to dostaniesz 500 zł kary. Tym samym nie opłaca się pracować, bo nie będziesz miał ubezpieczenia zdrowotnego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Spisujesz umowę na dzieło wykonane w sobotę. Ponieważ w sobotę urząd nie pracuje, zatem w poniedziałek jedziesz do PUP i zgłaszasz, że w sobotę wykonałeś umowę o dzieło, ale była to sprawa jednodniowa, zatem zarazem ponieważ pracę otrzymałeś, to wyrejestrowujesz się z PUP, ale skoro dziś pracy już nie masz, to chciałbyś się zarejestrować z powrotem. Szach mat i 200-300 PLN (minus koszt dojazdu do PUP) w kieszeni legalnie!
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @projektant_doktorant Ok, rozumiem. Tam chyba i tak mam 7 dni zgłoszenia podjęcia pracy. Tylko czy to nie wiążę się z jakąś papierologią - przynieść jakiś świstek by się wyrejestrować, a potem jakieś świadectwo pracy by się znów zarejestrować? Przynajmniej tak to wygląda w PUP z UoP, ale nie wiem jak to wygląda z umową o dzieło.

Dzięki za odp.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Powiem szczerze, że nie wiem. Kiedyś moja żona tak miała, że szukając pracy po studiach i będąc zarejestrowaną bezrobotną trafiła jej się fuszka na UoD na weekend i popełniła niestety ten błąd, że nie zgłosiła tego w swoim PUP. W każdym razie dopatrzyli się tego i po wezwaniu urzędas przyjął wyjaśnienia, że była to akcja jednorazowa, w sobotę i niedzielę, gdy urząd nie pracuje, dzieło dwudniowe i że miało
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
poważny-mentor-60: To nic nie robić i do mopsu lepiej iść i niech dadzą kasę skoro sami robią bezrobotnych to niech zaczną ponosić koszty to się skończy wtedy na tym że kurs będzie bez problemu i będzie panie kochany jakie doświadczenie chodź pan do pracy bo nam ludzi brakuje.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @projektant_doktorant

Dziękuję za info! Mam dobrego typa w PUP i jeśli typ z dorywczej nie będzie chciał "pod stołem" to zobaczę więc w PUP co mogę oficjalnie ugrać.

Niezbyt mi to pasuje, wolę wszystko raczej oficjalnie, ale w takim przypadku to nie wygląda zbyt fair dla kogoś w mojej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale niestety dokładnie ten system tak działa: lepiej być bezrobotnym niż imać się niestabilnego zajęcia dającego jakiś dochód takiemu bezrobotnemu. Z drugiej strony byłoby to maksymalne pole do nadużyć, bo spora część "szarej strefy" próbowałaby właśnie w ten sposób zalegalizować swoje szemrane dochody. A tak - lepiej faktycznie funkcjonować na 100% w szarej strefie...
  • Odpowiedz