Wpis z mikrobloga

✨️ Przypomnienie o prawach pieszych i rowerzystów
#polskiedrogi #prawodrogowe Przypominam o art. 26.2. i że obowiązuje też #rower.

Ustawa Prawo o ruchu drogowym Art. 26.2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.

Dochodzę do skrzyżowania, przystaję by obejrzeć sytuację, auto wyjeżdżające z poprzecznej się zatrzymało, a na prostej z przeciwka zbliża się rower, założyłem, że rower pojedzie prosto, a nawet jakby skręcał w poprzeczną to musi ustąpić, więc skupiłem się na aucie, ono mnie puszcza to idę, a tu rower bzziuuu bezpośrednio przede mną skręcił i tylko krzyknął "uwaga". No bardzo nieładnie.

Obrazek poglądowy ze zdamyprawko.pl (zamiast auta tam był rower):

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Przypomnienie o prawach pieszych i rowerzystów Ⓘ
#polskiedrogi #pra...

źródło: image-6

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To nie rower, ani nawet nie rowerzysta, a zwykły pedalarz. Pedalarze tak mają. Ostatnio idę sobie w górach po szlaku, a tu zza pleców jakiś pedalarz drze mordę, żeby mu ustąpić.
  • Odpowiedz
@mammal0265: to standard. W TPK jak wieje to próbują bić KOMy i wrzeszczą żeby schodzić ze ścieżki. Najlepsi są ci którzy p------a że określona ścieżka jest tylko do zjeżdżania a to szlak turystyczny pieszy od piętnastu lat :-)
  • Odpowiedz