Aktywne Wpisy

marek2092 +97
A więc szukałem samochodu aż w końcu się coś trafiło,Mazda 3 2008 rok, blacharsko bdb na progach, parę małych wgniotek ledwo widocznych i rysek ale to szczegół, nie ma co wymagać cudow po leciwym samochodzie,LPG zalozone silnik 1.6 chodzi fajnie narazie jestem zadowolony. Wiadome to nie jest jakiś tam extra samochód ale dla mnie wystarczy, oby się darzylo
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: temp_file3474078724422662590
Pobierz
adam-pajac +84
#latwogang Niby służby niedoinwestowane ale angażują się w rajd rowerowy nigdzie nie zgłoszony, obstawę robią, koszty ponoszą, śladu w papierach ani podstawy prawnej pewnie nie ma - samowolka na całego

Pisałem już wam kiedyś że gravel (a konkretnie baranek) bardzo średnio nadaje się w teren? No więc właśnie po 8 latach trzymania barana za rogi po raz kolejny doświadczam że właśnie tak jest. I ze flatabar to żadna herezja. To po prostu często najbardziej oczywisty (i sensowny) wybór jeśli chcesz wyjechać gdzieś głębiej albo bardziej.
Na zdjęciu mój kolejny gravel (z flatbarem oczywiście).
#rower
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
źródło: PXL-20251109-114849368
PobierzZ naciskiem na Hobo.
Kantor ogarnąłem jakieś 25 lat temu :)
Ale....
Polska się w międzyczasie mocno zmieniała. Wiejskie drogi nie są już mieszaniną błota i kamieni. To utwardzone szutry albo betonowe płyty oraz coraz więcej asfaltu.
W
@mirko_anonim:
Baranek odpada tylko na singieltrackach, gdzie trzeba się namanewrować i wtedy potrzebny współczesny MTB.
Na płaskich bezdrożach poza singlami jest na tyle szeroko że baranek nie jest problemem.
Jak się wpakujesz na szlak zarośnięty chaszczami czy trzciną powyżej kiery to w
I o jakim terenie mowa? W tym prawdziwym terenie powyginasz koła i widelec, a do jazdy po trawie baranek nie pokazuje jakiś wielkich wad.
Zresztą jakie to ma znaczenie w rowerze za 100zl? Na zawody raczej nim nie pojedziesz
nawet w takim terenie baranek jest potrzebny jeszcze mniej.
A jakaś kierownica jest akurat potrzebna.
@monty16k:
Oczywiście. Da się. Pytanie po co?
Jakie zalety ma baranek
@mirko_anonim:
Węższa kierownica mniej łapie
@mirko_anonim: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Tak tu tez nasz rację - jak trzeba w teren dojechać 40 km w jedną stronę (i jeszcze wrócić) to faktycznie bilans zysków i strat wskazuje na korzyść baranka. Ja to doskonale wiem i rozumiem i temu nie przeczę.
I oczywiście technika nadrabiasz niedostatki sprzętu - ale to wciąż nie zmienia tego że jak już gdzieś tam głębiej wjedziesz to flatbar jest lepszy.
Po prostu
Zawody pokazują jakie zastosowania są najskuteczniejsze, a trasy gravelowe w polskich górach to dość ciekawa para kaloszy, bo trasy są mieszanką gravela z XC, więc można spotkać rowery górskie XC z barankiem, za to trudno o gravela bez baranka.
I mowa o odstającym kamieniu na trasie a nie trawniku.
Innymi słowy na trasie wymagającej rezygnacji z baranka,
Bo gravel teraz to tak naprawdę kategoria funkcji na nie budowy.
Ja jestem juz dość stary gość ale pamiętam że John Tomac też jeździła z barankiem (czasami) tyle że to w sumie niewiele zmienia bo zawody XC to maks 2h. Inna bajka.
A zawody gravelowe dopuszczają każdy praktycznie normalny rower.
To po prostu otwarta kategoria. A na tzw. gravelowych ultra jest mnóstwo hardtaili.
A czym