✨️ Decyzje dotyczące budowy domu czy zakupu mieszkańⒾ #budowadomu #it #pytaniedoeksperta zastanawiam się w która strone pojsc, sprzedalem dom ktory zbudowalem 2 lata temu bo chcialem mieszkac w innym miejscu. Obecnie wynajmuje mieszkanie za ktore place prawie 3k .
Mam dwie opcje na stole 1. Moge kupic fajna dzialke ktora bardzo mi sie podoba i zbudowac na niej dom, starczy mi srodkow ze sprzedazy nie bede musial brac kredytu , ale czeka mnie min 2 letnia budowa i mieszkanie w wynajmowanym mieszkaniu
2. Moge po prostu kupic jedno mnieszkanie dla siebie do zycia i drugie na wynajem.
opcje podatku pomijam nie ma to dużego znaczenia.
Mam juz prawie 40 lat, pracuje w IT wiec perspektywy sa dosyć slabe, do tego jestem po rozwodzie i mam dwojke dzieci w wieku 3 i 4 lata i no i alimenty.
dom potrafie praktycznie samemu zrobic, wszystkie instalacje wykonaczenia wszystko. z mieszkaniami mam ten problem ze nie chce kupowac wartosci ktora ktos wytworzyl jesli samemu tez ja potrafie zrobic.
mieszkanie jednak bylo by znacznie latwiej uplynnic jesli byla by taka potrzeba, dom sprzedac to moga byc miesiace, chociaz ten ktory teraz sprzedalem sprzedwal sie 2 tygodnie (lokallizajca to 5km od tabliczki wroclaw)
koszty zycia w mieszkaniu i domu sa dla mnie doslownie takie same , mieszkajac samemu to jest ok tysiac zlotych za wszystkie oplaty , samemu w domu mozna nawet taniej zyc. W bloku nie uniknie sie czynszu.
@mirko_anonim: kwestia SZALENIE indywidualna, kto mieszka całe życie w domu poleci dom, kto w bloku będzie mieszkania.
Moim prywatnym zdaniem: komfort braku posiadania sąsiadów za ścianą, własnego ogródka gdzie możesz postawić co chcesz np. huśtawkę, czy zrobić grilla, własny podjazd z własnym garażem. To są rzeczy warte mieszkania w domu. Nawet jak raz na 30 lat trzeba naprawić dach, albo regularnie kosić trawnik.
#budowadomu #it #pytaniedoeksperta zastanawiam się w która strone pojsc, sprzedalem dom ktory zbudowalem 2 lata temu bo chcialem mieszkac w innym miejscu. Obecnie wynajmuje mieszkanie za ktore place prawie 3k .
Mam dwie opcje na stole
1. Moge kupic fajna dzialke ktora bardzo mi sie podoba i zbudowac na niej dom, starczy mi srodkow ze sprzedazy nie bede musial brac kredytu , ale czeka mnie min 2 letnia budowa i mieszkanie w wynajmowanym mieszkaniu
2. Moge po prostu kupic jedno mnieszkanie dla siebie do zycia i drugie na wynajem.
opcje podatku pomijam nie ma to dużego znaczenia.
Mam juz prawie 40 lat, pracuje w IT wiec perspektywy sa dosyć slabe, do tego jestem po rozwodzie i mam dwojke dzieci w wieku 3 i 4 lata i no i alimenty.
dom potrafie praktycznie samemu zrobic, wszystkie instalacje wykonaczenia wszystko. z mieszkaniami mam ten problem ze nie chce kupowac wartosci ktora ktos wytworzyl jesli samemu tez ja potrafie zrobic.
mieszkanie jednak bylo by znacznie latwiej uplynnic jesli byla by taka potrzeba, dom sprzedac to moga byc miesiace, chociaz ten ktory teraz sprzedalem sprzedwal sie 2 tygodnie (lokallizajca to 5km od tabliczki wroclaw)
koszty zycia w mieszkaniu i domu sa dla mnie doslownie takie same , mieszkajac samemu to jest ok tysiac zlotych za wszystkie oplaty , samemu w domu mozna nawet taniej zyc. W bloku nie uniknie sie czynszu.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Moim prywatnym zdaniem: komfort braku posiadania sąsiadów za ścianą, własnego ogródka gdzie możesz postawić co chcesz np. huśtawkę, czy zrobić grilla, własny podjazd z własnym garażem. To są rzeczy warte mieszkania w domu. Nawet jak raz na 30 lat trzeba naprawić dach, albo regularnie kosić trawnik.
Mieszkanie jest wygodniejsze - bo niczym się
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny