Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z naruszeniem prywatności w szpitalu?
Witam. Może nie sprawa ze zdrowiem ale trochę powiązana. Osoba w mojej dalszej rodzinie pracuje w pracowni RTG, TK w szpitalu.

Miałem niedawno wypadek, przewieziono mnie do zupełnie innego szpitala na SOR, a osoba pracująca w szpitalu przesłała mojej rodzinie informacje o wyniku badania TK oraz informacje kto mnie będzie operował. Wszystko bez mojej wiedzy i upoważnienia. Moja rodzina zarzeka się, że nie prosiła o żadne szybsze dostarczenie opisu badania niż miało trafić do lekarza. Ta osoba zrobiła to sama z siebie.

Czy w systemach informatycznych szpitala jest jakakolwiek możliwość, opcja aby sprawdzić który pracownik sprawdzał mój nr PESEL i przeglądał dokumentację medyczną? Planuję zwrócić się z pismem do dyrektora szpitala (nie ujawniając narazie danych tego pracownika) ale wątpię, że mi coś odpowie. Policja pewnie umorzy bo będę miał tylko zeznania mojej najbliższej rodziny.

Nie wiem czy nawinie myślę, ale jak jest jakiś system szpitalny z danymi wrażliwymi pacjentów to dany pracownik się loguje, wpisując odpowiedni PESEL przegląda wpisy, historię choroby, wizyt, badań. Wszystko powinno zostać zapisywane i łatwe do odtworzenia przez np. organy ścigania. Jak ten pracownik wytłumaczy, że leżałem na SOR 150 km dalej, a w tym samym czasie w moim szpitalu sprawdzano mój PESEL?

Jak "ugryźć" ten temat?

#policja #zdrowie #lekarze #prawo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: naruszenie RODO, ujawienie danych osobowych o zdrowiu ( dane szczególnej kategorii) osobie nieuprawnionej. Dodatkowo w grę wchodzi ochrona dóbr osobistych i naruszenie art. 266 kodeksu karnego.
  • Odpowiedz