Aktywne Wpisy

peanut_whu +1349
Z okazji świątecznego #rozdajo jeden mirek lub mirabelka otrzyma ode mnie ręcznie wykonany pasek na wymiar, bo kto to widział, żeby człowiek chodził w jakimś syfie z sieciówki, co to się kruszy w rękach po roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na pasku mogę wybić inicjały na życzenie.
Pasek jaki jest, każdy widzi – prosty i pancerny, w zasadzie na całe życie, bo składa się tylko z trzech elementów: jednolitego
Na pasku mogę wybić inicjały na życzenie.
Pasek jaki jest, każdy widzi – prosty i pancerny, w zasadzie na całe życie, bo składa się tylko z trzech elementów: jednolitego
źródło: 1000061518
Pobierz
Myslovitz +221
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Świąteczna Warszawa, rowerowe Ceglove, ryby nad Zalewem Zegrzyńskim i bunkier w Puszczy.
Wystrój bożonarodzeniowy widnieje w Warszawie od listopada i jest to świetna atrakcja, bo w tym okresie miejski klimat zmienia się w centrum diametralnie.
Najbardziej upiększone świąteczne iluminacje towarzyszą ulicom: Nowy Świat, Świętokrzyska (1), Krakowskie Przedmieście oraz na Pl. Defilad, gdzie w tym roku widnieje 55-metrowy diabelski młyn i 237-metrowa choinka ( ͡~ ͜ʖ ͡°) (2)
Po prawej stronie Wisły, odwiedziłem Park Skaryszewski (3) i zoczyłem jak wygląda jego stan. Wraz z końcem roku widać postępy od strony Al. E. Wedla (4) w pracach remontowych ale na ich dokończenie (m.in. kładki) trzeba poczekać na następny rok.
Z wypraw poza stolicę, wybrałem się do Cegłowa (5). Planowowany był też powrót o własnych siłach ale tym razem ulewa na to nie pozwoliła.
Korzystając z atutu trasy wyznaczonej w pobliżu linii kolejowej, udało się wrócić pociągiem.
Wartymi odwiedzenia miejscami w Cegłowie było głównie centrum po obu stronach kolei - na północ: biblioteka, która nie zawsze była tylko miejscem edukacyjno-kulturowym. W trakcie i po II. wojnie światowej Niemcy i Sowieci przejęli ją jako wiezienie dla Polaków.
Nieopodal mieści się też szkoła, na której też upamiętniono w kilku miejscach osoby walczące w Cegłowie w tamtym okresie (7).
Dalsza historia miasta, sięgająca jego początków, mieści się południe od kolei, obok kościoła pw. Św. Jana Chrzciciela i Andrzeja Apostoła.
Poza tablicami z opisem historii Cegłowa, znajdują się tam rzeźby Lazarusa, Zygmunta III Wazy, bp. P. Piaseckiego i księżnej Anny Fiodorównej, którzy odznaczyli się w historii tego regionu (8).
Po poprawie warunków pogodowych, kolejną wyprawą była wyprawa nad Zalew Zegrzyński naturalnie przez trasę narwiańską (11) i dalej w kierunku rzeki Rządzy z przystankiem na ryby (12), co uczyniło wycieczkę jako pierwszy, dłuższy i udany wyjazd od października.
Niedługo później, postanowiłem odwiedzić zachodnie obrzeża Warszawy (13 - 14) w teren Kampinoskiego Parku Narodowego, obierając za cel porzucone schrony atomowe w Laskach, który aktualnie jest zamknięty i pozostaje siedliskiem nietoperzy (15).
Zdjęcia:
1 - Ulica Świętokrzyska - Warszawa
2 - Park Świętokrzyski, Muzeum Sztuki Współczesnej, diabelski młyn i PKiN - Warszawa
3 - Ogrody polsko-niemieckie nad Jeziorkiem Kamionkowskim - Warszawa
4 - Huśtawka i fabryka czekolady - Warszawa
5 - Plac Anny Jagiellonki - Cegłów
6 - Biblioteka - Cegłów
7 - Mural bohaterskich harcerzy - Cegłów
8 - Skwer 400-lecia Praw Miejskich - Cegłów
9 - Bałwan śniegowy - Cegłów
10 - Kot ozdobny - Wołomin
11 - Trasa narwiańska - Stanisławów Pierwszy
12 - Rzeźby ryb - Stare Załubice
13 - Wydma i Mural KPN - Laski
14 - Wiata i drogowskaz turystyczny - Laski