Wpis z mikrobloga

✨️ Toksyczność w rodzinie: Jak poradzić sobie z trudnymi relacjami?
Moja matka traktuje ojca typowo pragmatycznie.
Z wiekiem ta relacja wygląda coraz bardziej toksycznie.
Całe życie mojego ojca to rozwiązywanie problemów matki i problemów rodziny matki która to rodzina zrzuca na moją matkę od zawsze.
Od typowo fizycznej pomocy przez finansową czy poświęcony czas.
Matka zupełnie nie docenia co ojciec dla niej i jej rodziny robił przez te lata i jak raz na rok mu się zbierze i się zbuntuje to jeszcze w kłótni umniejsza jego działania i wszystko podważa.

Ja oczywiście od małego ciągle słuchałem jaka to rodzina ojca jest zła, a już jako dorosły człowiek widzę, że jest dokładnie na odwrót.
Do tego dochodzi typowa toksyczność, czepialstwo które na starość się jeszcze pogorszyło.

Jak sobie to poukładać w głowie. Z jednej strony to moi rodzice, najbliższa rodzina o której chce się myśleć dobrze i nie mam nikogo więcej w życiu.

Z drugiej strony jak patrzę na ojca i myśle sobie, że moja żona/partnerka tak by się zachowywała to jakiś dramat.

#blackpill
#zwiazki
#rodzina
#toksycznamatka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wygarnąć jej wariatce w twarz prosto co myślisz o jej zachowaniu, bez gryzienia się w język i utwierdzania jej, że wszystko jest okej i dobrze robi.
Się nic nie zastanawiać nawet, trzeba szczerym być, a nie się kierować tutaj jakimiś sentymentami, bo to szkodliwe jest dla tych ludzi, i dla Ciebie równocześnie.
z fartem
  • Odpowiedz