Wpis z mikrobloga

✨️ Jak rozwiązać umowę o pracę?
#praca #uop #wypowiedzenie #prawo #prawopracy

Cześć, Pracuję na UOP jako programista w jednej firmie od 15 lat, w październiku skończył się mój projekt w firmie IT.
23 października zaproponowano mi rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, na co się nie zgodziłem bo liczyłem na jakąś odprawę.
Aktualnie mija grudzień, nie dostałem żadnej kontroferty.
jako, że planowałem od przyszłego roku pójść na swoje - prowadzić własną działalność. Postanowiłem się zwolnić i... pracodawca nie zgodził się na wypowiedzenie -wiem jak to brzmi ale takie info dostałem od menadżera, że jestem "kluczowy" i nie zgadza się na rowziązanie umowy.

Miał ktos taką sytuację, nie znam się na prawie, mam lekki autyzm i za bardzo nie ogarniam co się właśnie dzieje... Mogę się jakoś zwolnić?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Wypowiedzenie umowy o pracę to jest akt jednostronny. Po prostu składasz to managerowi lub HR'om. Na co manager może się nie zgodzić to porozumienie stron. Słaby bajt, programiso25k.

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wypowiedzenie UoP jest jednostronnym działaniem pracownika, zgoda pracodawcy nie jest potrzebna - w takim wypadku nikt by nigdy nie zmienił pracy. Jeśli złożyłeś wypowiedzenie, to zgodnie z prawem szef powinien powiadomić HRy i okres wypowiedzenia rusza - potwierdź to w swoich kadrach, a jeśli nie, to ponów wypowiedzenie do nich. Dla pewności możesz wysłać pocztą za potwierdzeniem odbioru, wtedy masz podkładkę, że firma odebrała twoje wypowiedzenie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie znam się na prawie ale wiem, że nie jesteś niczyim niewolnikiem. Oczywiście, że możesz się zwolnić w każdej chwili. Pracodawca nie musi podpisywać wypowiedzenia, jest ono ważne w momencie Twojej jasnej deklaracji- wiem, bo miałem podobnie w okresie wakacji (stanowisko kierownicze). Tylko pamiętaj: nic na słowo, wszystko na papier, maile, SMS ewentualnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeżeli nie podpisałeś wypowiedzenia za porozumieniem stron to nadal jesteś zatrudniony i możesz sam się zwolnić (też za porozumieniem stron lub z 3 miesiecznym okresem wypowiedzenia). Jednak jak chcesz odprawę to tylko jak pracodawca Cię zwolni z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: piszesz wypowiedzenie umowy o pracę i nara. Musisz zachować okres wypowiedzenia. W twoim przypadku jest to trzy miesiące po miesiącu złożenia wypowiedzenia. Więc styczeń-marzec pracujesz. Od kwietnia jesteś wolny. Oczywiście piszesz we wniosku że bez zachowania okresu wypowiedzenia, ale na to musi się zgodzić pracodawca. Pilnuj terminu złożenia wypowiedzenia. Jak złożysz na początku stycznia to okres wypowiedzenia będzie do końca kwietnia.
  • Odpowiedz
Oczywiście piszesz we wniosku że bez zachowania okresu wypowiedzenia,

@Pawery1: nie no, pracownik składając wypowiedzenie nie może się zrzec okresu wypowiedzenia, to jest nieodłączna część umowy o pracę. Chyba, że masz na myśli obowiązek świadczenia pracy podczas okresu wypowiedzenia, ale to już tylko dobra wola pracodawcy, której w powyższym przypadku nie należy się spodziewać.
  • Odpowiedz
wiem jak to brzmi ale takie info dostałem od menadżera, że jestem "kluczowy" i nie zgadza się na rowziązanie umowy.

@mirko_anonim: zapytaj się co w takim razie się zmieniło od czasu kiedy chcieli za porozumieniem stron xD
  • Odpowiedz
piszesz wypowiedzenie umowy o pracę i nara. Musisz zachować okres wypowiedzenia. W twoim przypadku jest to trzy miesiące po miesiącu złożenia wypowiedzenia. Więc styczeń-marzec pracujesz. Od kwietnia jesteś wolny. Oczywiście piszesz we wniosku że bez zachowania okresu wypowiedzenia, ale na to musi się zgodzić pracodawca. Pilnuj terminu złożenia wypowiedzenia. Jak złożysz na początku stycznia to okres wypowiedzenia będzie do końca kwietnia.

@Pawery1: Ty zostan przy tematach na jakich sie znasz
Hatespinner - > piszesz wypowiedzenie umowy o pracę i nara. Musisz zachować okres wyp...

źródło: 0df6c82aa53d82cb92858e40085075cea8c1d16a2b4c86cf08f72dcbbba75a4f

Pobierz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
godny-wędrowiec-99: Wypowiedzenie UOP może być jednostronne (zarówno od pracodawcy jak i od pracownika). Masz prawo rozwiązać umowę. Jak chcesz odejść to musisz dostarczyć pisemne podpisane wypowiedzenie. Najlepiej je jeszcze zeskanować i wysłać emailem z informacją że oryginał złożyłeś w kadrach albo przełożonemu (tworzysz korespondemcję w temacie). Nic wtedy nie poradzą. Natomiast pamiętaj o okresie wypowiedzenia którym jesteś związany.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz