Wpis z mikrobloga

✨️ Jak żyć w zgodzie z własnymi wartościami?
Jak poradzić sobie z mentalnością dziada?
Lvl 28, od pewnego czasu dość dobrze zarabiam, (sprzedaż dla dużych klientów) dzięki życiu na dość minimalnym poziomie i odłożyłem już sześciocyfrową kwotę na koncie i najbliższa rodzina bezustannie wypomina mi że jeżdżę 20 letnim autem, nie ubieram się w jakieś markowe w ich mniemaniu ubrania i generalnie po mnie nie widać że mam tyle pieniędzy. Ostatnio zauważyli że maml lekko pękniętą szybkę w telefonie i zapytali mnie wprost czemu sobie nie wymienię albo nie kupię nowego telefonu, bo przecież mnie stać? Odpowiedziałem że nie widzę takiej potrzeby skoro telefon dalej działa czym wywołałem wielkie zdziwienie.

Czy to faktycznie ze mną coś jest nie tak? Odkładam pieniądze na przyszłość, tak żeby nie musieć się martwić o żadne kredyty (obecnie mieszkam w kawalerce w bloku po prababci które jest ok, chociaż według rodziny też koniecznie muszę zrobić tam remont bo według nich lata 80 w środku, ja nie widzę potrzeby dopóki jest czysto i wszystko działa jak należy) czy przygotować się na cięższe czasy jak dobra passa w pracy się skończy. Bluza za 500zł czy telefon za 5k nie są mi do szczęścia potrzebne.

#finanse #rodzina

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam podobnie. W sensie w miarę mnie stać, ale nie lubię wydawać, wolę akumulować.

Póki jesteś czysty, nie śmierdzisz, to nic innym do tego. Chyba że masz problem z różowymi i chcesz coś zmienić. 6 cyfer too 100 k czy milion?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim mozesz odkladac sobie co miesiac jakas kwotę na takie wydatki typu nowy telefon, nowy mebel, itd. Ogolnie oszczednosc jest spoko, ale zeby sie nie skończyło na tym, ze popadniesz w skrajność i nie będziesz korzystać z życia;)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Masz 28 lat i mieszkasz w "aranżacji mieszkania po prababci" odpowiedz sobie sam.
Granica oszczędzania, a mentalnością dziada-dusigrosza jest bardzo cienka. Jeśli bliscy zwrócili ci uwagę, że to mieszkanie wymaga już odświeżenia to zapewne tak jest.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam tak jak ty. Telefony z abonamentu mam na dwa lata w przód, bo wciąż używam działającego z pękniętym szkielkiem.
Auto też 25 lat ale je lubię.
Wywalone. Najzwyczajniej nie jestem gadżeciarzem i materialistą... pewnie dlatego mam kasę.
  • Odpowiedz
. Telefony z abonamentu mam na dwa lata w przód

@zeMadafaka:
Abonament, do tego jeszcze z telefonem + oszczędzanie, to nie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Prawdziwy dziad to tylko prepaid ew. jakaś umowa bezterminowa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a ja Cie rozumiem zawsze miałem sporo pieniędzy odłożone. Bo nic nie potrzebuje. Po prostu tak jest i tyle. I w du.. Mam co inni tłumacza mam nowe spodnie raz na dwa lata i buty raz do roku. Raz sobie pozwoliłem na lepszy samochod, ale za to mam 2 mieszkania za gotówkę i chodzę w noname a nie boss. Rob po swojemu i tyle, jeb.. pozerow. Jedyne co nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
konsekwentny-mentor-66:

mam na firmę kilka numerów i co dwa lata dają mi nowy tel do wyboru bez dopłaty*

*niby

W zasadzie na każdy dają co dwa lata ale pozostałe daje
  • Odpowiedz