✨️ Porównanie zdjęć z telefonów i aparatów - co myślą fotografowie?Ⓘ Ostatnio zaczęły mi się wyświetlać filmiki porównujące zdjęcia zrobione telefonami i profesjonalnymi aparatami. Szczerze mówiąc, telefony wcale nie wypadają tak źle moim zdaniem. Mam więc dwa pytania do fotografów na wykopie.
1. Kiedy chodziłem do szkoły, nauczyciel pasjonat pasjonat fotografii twierdził, że telefon nigdy nie zrobi dobrego zdjęcia. Mówił, że lepiej kupić aparat za 1000 zł niż telefon za 5000, bo telefon ma mały obiektyw bla bla bla. Że jakość zdjęć z telefonu zawsze będzie mocno odstawać od tych z aparatu. Tymczasem na YouTube widzę coraz więcej porównań, gdzie telefon radzi sobie naprawdę dobrze. To jak to w końcu jest? Może czy nie może.
2. Czy możecie polecić jakiś dobry poradnik dla amatora, który chciałby nauczyć się obróbki zdjęć? Nie mam żadnego wykształcenia w tym kierunku itp. Fajnie, gdyby był darmowy program bo nie chcę piracić.
@mirko_anonim: aparat w telefonie nigdy nie zastąpi profesjonalnego sprzętu fotograficznego, ale dla totalnego amatora powinien wystarczyć, zwłaszcza że obecnie aparaty w telefonach robią lepsze zdjęcia niż tanie cyfrówki z lat 2000.
@mirko_anonim: generalnie za przewagą aparatów nad telefonami przemawia kilka kwestii. Główną jest wielkość matrycy, która zbierze więcej informacji niż telefon. Inną kwestią, równie ważną to to, że w aparatach możesz zastosować większy zoom optyczny. Zoom optyczny nie traci na jakości (nie licząc wad optycznych jak abberacja, koma itp itd) względem cyfrowego. Tak wiem, że telefony mają też optyczny, jednak dalej niewielki. Do tego w aparacie masz możliwość używania wszystkich parametrów (iso, czas,
Podstawową obróbkę zrobisz np w darmowym Affinity. Co prawda obróbka RAW jest słabsza niż w Photoshopie czy Lightroom, a może nawet w innych darmowych (jest ich kilka), ale początkującemu wystarczy. Oczywiście można obrabiać też JPG.
Co do jakości telefon-aparat. Jest coraz równiej. Smartfony trochę odstają wielkością zoomu optycznego. Ratują się wycinaniem kawałka z np 200 MPix zdjęcia i sztuczkami AI.
@mirko_anonim: Pierwsza sprawa to tak jak już wspomniał @niemczarek_owiecki telefon,nie ważne jaki by nie był wypasiony,nigdy nie zastąpi aparatu (może za xx lat). Odpowiedź jest moim zdaniem oczywista. To tak jak byś zapytał "TIR i Golf, jaka różnica, przecież jednym i drugiem pojadę do biedry po bułki." 1) OPTYKA. Jak działa optyka w obrazowaniu polecam pogooglać. Nauczyciel miał rację. ;P Trzeba słuchać mądrzejszego,w końcu stał się nauczycielem. 2) Fizyczna wielkość puszki
@mirko_anonim: dorzucę 3 grosze od siebie. Smartfony robią już na tyle dobre zdjęcia, że chyba całkowicie zabiły rynek tanich aparatów amatorskich i amatorskich lekko zaawansowanych, a podgryzają amatorskie bardziej zaawansowane. Ze względu na jakość zdjęć i większe możliwości jednak raczej nigdy nie zastąpią aparatów profesjonalnych (sport, sesje modowe, reporterka, itp.). Są duże ale z tych rozmiarów wynikają zalety: mała głębia ostrości i ciekawe rozmycie tła (bokeh), większa rozdzielczość, większy zoom
fizyki nie oszukasz. Wielkość sensora nie do przeskoczenia
Gdzieś 15 lat temu pamiętam, że dokładnie tym argumentem kłóciłem się ze znajomym w pracy. Wielkość sensora, wielkość optyki. Jako fan lustrzanek nie widziałem opcji, żeby telefony kiedykolwiek mogły prześcignąć aparaty. Tylko zobacz, jak przez tę dekadę poszedł do przodu software w telefonach, a jak stoi w miejscu software w aparatach. To tym sposobem telefony dogoniły optykę aparatów. I mimo, że dalej każde zdjęcie
@VGT: nie xDDD to jest ta roznica, ze w telefonie zdjecia robi software, odszumiajac, poprawiajac kolory, wyostrzając w locie (a nawet nakladajac kilka zdjec na siebie). Tylko ze to tricki znane od dekad i maja swoje wady i zalety ;) w aparacie to ty robisz zdjęcia, dostajesz surowy zapis z matrycy i nie bardzo wiem, po co ci jakikolwiek soft grzebiacy w tym materiale po drodze bez twojej wiedzy ;)
@mirko_anonim: bo topowe telefony obecnie mają większe matryce niż większość aparatów parę lat temu. Kiedyś ludzie myśleli że wszystko poniżej kliszy 8x10 się nie nadaje do profesjonalnego użytku
@RozowaZielonka: Za mało D. Postaraj się być bardziej profesjonalny.
to jest ta roznica, ze w telefonie zdjecia robi software, odszumiajac, poprawiajac kolory, wyostrzając w locie (a nawet nakladajac kilka zdjec na siebie). Tylko ze to tricki znane od dekad i maja swoje wady i zalety
zwinny-patriota-34: Nie wiem dlaczego nagranie się nie wkleiło jako ''media''. Więc sobie pozwole tutaj wysłać.
Komentarze w tym wpisie to głownie niosą wnioski takie, ze telefon nie zastąpi aparatu. A jak skomentujecie ten film? Ja jakbym był przechodniem, którego pyta sie, które zdjęcie jest robione telefonem a pro apraratem to był nie odroznil
@mirko_anonim: oglądasz to na małym ekranie, w dodatku jakość wideo nie odwzoruje jakości oryginalnego zdjęcia.
Trzeba mieć oba oryginalne pliki i wtedy to sobie zobaczyć.
W dodatku jak w tym chwilę posiedzisz to da się zauważyć jakie zdjęcie jest czym robione. Ja widziałem na filmiku co jest czym a później zauważyłem, że te zdjęcia mają podpisane czym robione
Ostatnio zaczęły mi się wyświetlać filmiki porównujące zdjęcia zrobione telefonami i profesjonalnymi aparatami. Szczerze mówiąc, telefony wcale nie wypadają tak źle moim zdaniem. Mam więc dwa pytania do fotografów na wykopie.
1. Kiedy chodziłem do szkoły, nauczyciel pasjonat pasjonat fotografii twierdził, że telefon nigdy nie zrobi dobrego zdjęcia. Mówił, że lepiej kupić aparat za 1000 zł niż telefon za 5000, bo telefon ma mały obiektyw bla bla bla. Że jakość zdjęć z telefonu zawsze będzie mocno odstawać od tych z aparatu.
Tymczasem na YouTube widzę coraz więcej porównań, gdzie telefon radzi sobie naprawdę dobrze. To jak to w końcu jest? Może czy nie może.
2. Czy możecie polecić jakiś dobry poradnik dla amatora, który chciałby nauczyć się obróbki zdjęć? Nie mam żadnego wykształcenia w tym kierunku itp. Fajnie, gdyby był darmowy program bo nie chcę piracić.
#fotografia #fotografiaanalogowa #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta #telefony #zdjecie #zdjecia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
Tak wiem, że telefony mają też optyczny, jednak dalej niewielki.
Do tego w aparacie masz możliwość używania wszystkich parametrów (iso, czas,
Co do jakości telefon-aparat.
Jest coraz równiej.
Smartfony trochę odstają wielkością zoomu optycznego.
Ratują się wycinaniem kawałka z np 200 MPix zdjęcia i sztuczkami AI.
1) OPTYKA. Jak działa optyka w obrazowaniu polecam pogooglać. Nauczyciel miał rację. ;P Trzeba słuchać mądrzejszego,w końcu stał się nauczycielem.
2) Fizyczna wielkość puszki
Uważam, że w warunkach światła dziennego - rzeczywiście telefony niemal dorównują jakością, zwłaszcza że mają jeszcze softwarowee opcje poprawy.
W warunkach nocnych, gdzie światło jest słabe - imo bez szans żeby osiągnąć porównywalny poziom. Optyki nie oszukasz.
Gdzieś 15 lat temu pamiętam, że dokładnie tym argumentem kłóciłem się ze znajomym w pracy. Wielkość sensora, wielkość optyki. Jako fan lustrzanek nie widziałem opcji, żeby telefony kiedykolwiek mogły prześcignąć aparaty. Tylko zobacz, jak przez tę dekadę poszedł do przodu software w telefonach, a jak stoi w miejscu software w aparatach. To tym sposobem telefony dogoniły optykę aparatów. I mimo, że dalej każde zdjęcie
to jest ta roznica, ze w telefonie zdjecia robi software, odszumiajac, poprawiajac kolory, wyostrzając w locie (a nawet nakladajac kilka zdjec na siebie). Tylko ze to tricki znane od dekad i maja swoje wady i zalety ;)
w aparacie to ty robisz zdjęcia, dostajesz surowy zapis z matrycy i nie bardzo wiem, po co ci jakikolwiek soft grzebiacy w tym materiale po drodze bez twojej wiedzy ;)
@RozowaZielonka: Za mało D. Postaraj się być bardziej profesjonalny.
@VGT: Koleżanka kiedyś chciała kupić aparat za 1500 zł (wtedy to były inne pieniądze niż teraz), no i też jej to odradziłem.
źródło: 11414
Pobierz@Adam_Konarski_z_Katowic: obie formy poprawne
Więc sobie pozwole tutaj wysłać.
Komentarze w tym wpisie to głownie niosą wnioski takie, ze telefon nie zastąpi aparatu. A jak skomentujecie ten film?
Ja jakbym był przechodniem, którego pyta sie, które zdjęcie jest robione telefonem a pro apraratem to był nie odroznil
Trzeba mieć oba oryginalne pliki i wtedy to sobie zobaczyć.
W dodatku jak w tym chwilę posiedzisz to da się zauważyć jakie zdjęcie jest czym robione. Ja widziałem na filmiku co jest czym a później zauważyłem, że te zdjęcia mają podpisane czym robione