Wpis z mikrobloga

✨️ Jak mądrze inwestować swoje oszczędności?
Panowie i Panie,
mam odłożone 200tys zł (25 lat). Nie mam mieszkania, nie wiem po prostu, czy warto się pchać w kredyt (#programista15k), bo różnie to bywa ze stabilnością na rynku teraz. Jestem dosyć mocny, ale każdy jest zastępowalny. Myślałem na odłożeniu większych pieniędzy + jakaś lokata i kupnie mieszkania za gotówkę, ale to może potrwać z 2-3 lata jeszcze. Nie jest to duża kwota pewnie, ale co mogę zrobić, żeby mądrze to wykorzystać? Przęglądam #gielda i chciałbym coś zacząć w tym kierunku, może dobrym pomysłem jest potrenowanie na tej wirtualnej walucie? Znajomy jeden też się bawi w złoto. Czytałem też coś o IKE/IKZE w celu odłożeniu pieniędzy na emeryturę, nie mam pojęcia czy będę jeszcze pracował w tej branży za 5-10 lat, w sensie czy będę miał możliwość itd. Troszkę mam poczucie niestabilności, niezbyt cieszą mnie te pieniądze, mogłem na #medycyna walić jak miałem te 18-19 lat, ale cóż. Nie oczekuję, że ktoś mnie poprowadzi za rękę, ale każda rada mile widziana :)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: złożony temat i pewnie będziesz wiele razy zmieniał strategie. Ja pewnie na Twoim miejscu połowę wrzucił byl w obligacje 3 letnie pozostałe 85% w ETF(50% SP500, 35% Allworld i 15% w rynki rosnące), a za pozostałe pieniadze próbował kupowac jakies pojedyncze spolki w ramach nauki i większych emocji, no chyba ze nie chcesz w ogole sie edukować w kwestii konkretnych spolek to wtedy te 15% tez w ETF. Po
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zrób prawko na c+e, ta branża przez dekady nie będzie zagrożona ai
4000-5500 euro, GBP na rękę miesięcznie w UK, Danii, Holandii, Belgii

A inwestycje to żadne złoto,

ETF Nasdaq 100, sp500, all world, space innovators, uranium, momentum.
Mas. Tego sporo, jak ci się nie spieszy użyć kasy to masz sporo wyboru
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Stopy są dzisiaj na w miarę normalnym poziomie - kredyty nie są tak drogie jak były. Zakup mieszkania na własny użytek zawsze jest na plus. Trzymając kasę na koncie musisz się zabezpieczyć, aby przynajmniej "pokonać" inflację. Ja bym kupił mieszkanie - to w długiej perspektywie pozwoli Ci zaoszczędzić pieniądze.

Sam tak zrobiłem i nie żałuję.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a ja powiem na przekór powyższym - pchać się w kredyt, jakoś to udźwigniesz i zamienisz bezwartościowe papierki na aktywo. Zawsze jakąś pracę sobie znajdziesz, mimo kryzysu w it. Co z tego że zarobisz na giełdzie jak nieruchy w top 5 podrożej, a tak to zablokujesz cenę i będziesz miał gdzie mieszkać
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: weź se taki kredyt żeby z L1 supportu go opłacić nawet jak już tak spekulujecie że programiści do wycięcia.. z expem kodera to w IT dużo mniej ale wciąż akceptowalnie płatnych zajęć się znajdzie żeby zapłacić ratkę… IT to nie tylko kodowanie a przede wszystkim nie kodowanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim: Mam podobne rozkminy, tylko ze za 3 lata skończę budowę domu na wsi, chce sprzedać mieszkanie w Wawie i mając 800tys. myślałem o inwestycji w spółki z dywidendami. Czy to dobry pomysł? Czy inwestując dywidendy w kolejne zakupy po 20latach będę mógł z tego żyć na emeryturze?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Mam 4 lata expa komercyjnego ogólnie, nie mam zobowiązań jako takich. Właśnie troszkę myślę o ucieczce w inną branże w perspektywie 1-2 lat. Może nawet inne studia zrobić, tylko się zastanawiam czy jest to bardzo głupie czy nie. Jak dotychczas bardzo sensowne porady, dziękuje.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz